НОВИНИ

България спря полетите от и до Великобритания заради мутиралия COVID-19 (ОБЗОР)

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 21.12.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Слушай новината

Няма промяна в заповедта на здравния министър за 10-дневната карантина за пристигащите от Великобритания: тя остава до 31 януари. Дотогава са забранени и полетите от Обединеното кралство.

Последните 3 самолета кацнаха у нас тази нощ - в София, Пловдив и Варна. А министрите на вътрешните работи и здравеопазването бяха на столичното летище в 3 часа след полунощ.

Последният самолет от Лондон кацна на летище София пет минути преди 3 часа през нощта.

Твърдо сме решени да опазим границите на България от новия щам на коронавируса и да запазим колкото се може повече хора здрави докато дойде ваксината, категоричен е здравният министър проф. Костадин Ангелов.

След издаването на заповедта за 10-дневна карантина за пристигащи от Великобритания в България по въздух са влезли 667 пътници.

Може някои от българите, които идват да се сърдят за карантината да им е тежко. И те идват от Лондон, където е забранено движението. Така,че ние ги молим само да не заразят ако не дай боже някой е преносител на вируса да си останат 10 дни под карантина, обясни премиерът Борисов.

Сухопътните и морските граници също са затворени за пристигащи от Великобритания. Изключение ще се прави само за български граждани.

"Гранична полиция" ще прави съответните проверки в информационните масиви и ще установява факти и обстоятелства относно движението на всеки един, който влиза в страната, обясни вътрешният министър Христо Терзийски.

На работно съвещание с премиера външният министър обясни, че към момента няма бедстващи българи във Великобритания.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Имаме сигнал за 4 ученици, които са отишли там за да могат да се регистрират преди 1 януари следващата година. Така,че в посолството е на разположение, в готовност да поеме. Имаме организация във връзка сме с тях.

Ако има общоевропейско решение мерките въведени вчера може да отпаднат преди 31 януари.

Росен Желязков - министър на транспорта: Това означава, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам.Не се ограничават карго полети, хуманитарни полети и медицински полети.

Премиерът Борисов разпореди да не се допускат опашки от тирове по сухопътните граници.

"Полицейски патрули довеждат , стоварват връщат се. Или преминават транзитно, заминават. Да не се стрпват на КПП-тата".

Във Великобритания има български камиони, които не могат да се приберат, защото Франция е затворила и сухопътните граници. Транспортният министър е поискал от френския си колега за тях да бъде осигурен транзитен коридор.

Репортери: Иво Никодимов, Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представители на блокирани бизнеси на протест за връщане в работен режим
Представители на блокирани бизнеси на протест за връщане в работен режим
Микробиолог от БАН: Ваксината може да противодейства и на нови мутации на коронавируса
Микробиолог от БАН: Ваксината може да противодейства и на нови мутации на коронавируса