НОВИНИ

ЕС официално одобри ваксината на "Пфайзер"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:00, 21.12.2020
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

ЕС официално одобри коронавирусната ваксина на "Пфайзер" и "Байонтек" в понеделник, след като тя получи зелена светлина като безопасна от Европейската агенция по лекарствата, регулаторът на блока.

Това означава, че през следващите дни доставките на ваксината могат да тръгнат от Белгия към всички останали държави членки на ЕС. И на 27 декември, както първоначално беше одобрено, да започне процесът на ваксинация.

"Имам удоволствието да съм тук и да обявя, че научният комитет на Европейската агенция по лекарствата се събра днес и препоръча условно разрешение за пускането на пазара в Евросъюза на ваксината, разработена от "Байонтек" и "Пфайзер". Препоръката е, за да се избегне COVID-19 за хора над 16-годишна възраст. Това е значителна стъпка напред в борбата с пандемията", заяви директорът на Агенцията Емър Кук.

"Днес добавихме важна глава в борбата ни с COVID-19. Взехме решението да направим достъпна за европейските граждани първата ваксина срещу COVID-19. Предоставихме условно разрешение за пускане на пазара на ваксината, произведена от "Байонтек" и "Пфайзер". Европейската агенция по лекарствата оцени тази ваксина щателно и заключи, че тя е безопасна и ефективна срещу COVID-19", заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен във видео изявление и добави, че ваксинацията ще започне на 27 декември.

Условно одобрение означава, че процедурите, които се използват от Европейската агенция по лекарствата и от Европейската комисия, са много по-бързи. Данните, въз основа на които е направено одобрението, също са много по-малко, в сравнение с други обстоятелства, но това означава, че Агенцията ще изисква и за в бъдеще производителите да дават нови клинични данни, свързани с ваксината.

Препоръката на регулатора е ваксината да се използва за лица над 16 години. Тя ще трябва да бъде приемана в две дози през 21 дена с инжекция в ръката. От Агенцията уточниха, че нямат основания да вярват, че новата ваксина няма да покрива и новия щам, който се наблюдава във Великобритания. Засега страничните ефекти остават малко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микробиолог от БАН: Ваксината може да противодейства и на нови мутации на коронавируса
Микробиолог от БАН: Ваксината може да противодейства и на нови мутации на коронавируса
Ивайло Калфин: В България пари има, но не се знае как да се похарчат
Ивайло Калфин: В България пари има, но не се знае как да се похарчат