НОВИНИ

Разкриха още три опита за преминаване на граница с фалшиви PCR тестове

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 21.12.2020
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

Първи опит за измама с отрицателни PCR тестове предотврати на "Дунав мост" смесен българо-румънски екип на "Гранична полиция". В схемата е въвлечен пулмолог от Русе, без да има представа, че е подправен подписът му. Фалшивите документи са се търгували за 60 евро.

Дързък и изобретателен 34-годишен фалшификатор от Русе използва COVID ситуацията, за да издава неверни документи за задължителните отрицателни PCR тестове за пътуване в чужбина. Той копира бланката от сайта на тази лаборатория и я попълва без изобщо да е наясно с изискванията. Схемата обаче е разкрита, когато семейство от Разград се опитва да премине "Дунав мост" с фалшивите тестове. Те били подписани от лекар пулмолог, а не от директор на лаборатория. Лекарят разбира, че името му е замесено в измамата от разследващите полицаи.

По-късно задържаното семейство признава, че срещу 60 евро на човек се е сдобило с документите и издава фалшификатора. Домът му е претърсен, иззета е компютърна техника. След този случай граничните полицаи на "Дунав мост" са станали още по-бдителни с само днес са предотвратили три нови опита за преминаване на границата с фалшиви тестове.

При влизане в Румъния, семейството от Разград не представило задължителните документи за отрицателни PCR тестове и било върнато от граничните полицаи. След около час обаче те се появили отново на "Дунав мост" с вече готови сертификати. Това усъмнило служителите. За да е по-прецизна проверката на документите, потърсили съдействие от здравната лаборатория в Русе. Оказало се, че всичко на хартията е фалшиво.

"Лабораторният номер е фалшив, начинът, по който е изписано името на пациента, е фалшив. Няма как да го изпишем с кирилица веднъж и втори път под него - на латиница. Нашата програма това не го позволява. Това е в изследването. А в самия сертификат, той е прекопиран изцяло от нашия сайт, но това, което го прави уникален, е баркодът, който в случая е просто пресниман", обясни директорът на лаборатория "Здраве" д-р Розина Мирчева.

В документа бил подправен и подписът на пулмолог от Русе, който всъщност няма нищо общо изобщо с изследванията, които се правят в лабораторията.

"Подпис има, но не е на наш лекар. Те са копирали и печата на една наша колежка, която няма нищо общо с изследванията. Нейният печат личен не стои на нашите изследвания", каза още д-р Мирчева.

Разследването продължава под ръководството на Районната прокуратура. За съставяне на документ с невярно съдържание законът предвижда до 3 години затвор. Днес са задържани още трима мъже с фалшиви документи за COVID-19. Оказало, че в лабораторията изобщо не съществуват тестове с тези номера.

Репортер: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опозицията в Унгария се готви да оспори властта на Орбан
Опозицията в Унгария се готви да оспори властта на Орбан
Проверка на вицепремиера Николова не откри нарушения на мерките в Пампорово
Проверка на вицепремиера Николова не откри нарушения на мерките в Пампорово