НОВИНИ

Ледена пързалка е новата атракция за малки и големи във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 21.12.2020
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Слушай новината

Ледена пързалка е новата атракцията във Видин през зимата. Възможност е за децата, които заради пандемията не посещават детски градини и училища и стоят у дома, да тренират с кънките на леда. Оказва се, че пързалката не е първата, защото и в миналото в града е имало, но тогава чакали температурата да падне под нулата, за да замръзне водата в рова край крепостната стена на града и блатата край Дунав.

Ледена пързалка радва децата във Видин, а и възрастните. Наемът за нея е осигурен от общината и от дарители. За посетителите на място има и помощ от инструктор.

Каква помощ могат да получат тук на място начинаещите на пързалката?

"На първо време им помагам да се отпуснат и да свикнат с кънките, да пазят равновесие върху леда, да видят, че няма нищо страшно. Вече след като се отпуснат, им показвам основни движения, за да могат просто да потеглят, да спират, да завиват. На първо време дечицата трябва да се отпуснат, за да се случат нещата по-бързо", заяви инструкторът Мартин Петров.

Заради пандемията на пързалката, която иначе е за 60 души, не се допускат повече от 20 едновременно. Тя е едно от малкото развлечения за децата, които заради пандемията не посещават детска градина или училище.

"В момента всички клубове не тренират. Нямат активни физически дейности и тук идват и изразходват енергия. Има деца, които идват всеки ден тук и им харесва", допълни инструкторът.

Само на метри от сегашната пързалка, до старата крепостна стена на града, е имало ров и децата излизали на леда, когато водата в него замръзвала, както и на други места в града. По-възрастните си спомнят.

"Връщам се 67 години назад, а това е след 50-а година. Това са дните на моето детство. А такава като тази пързалка в момента, можехме само да мечтаем и виждахме по филмите. Имаше няколко блата, които се заледяваха и ние там се пързаляхме с дървени кънки, които прикачвахме към обувките. Железни кънки имаше само две в махалата, и то бяха на двама души. Много пъти се изчаквахме, така че да вземем кънката, да се повозим с нея и да се даде на следващия. Много рядко и двете кънки се събираха при един", сподели Богомил Петров.

И докато в миналото чакали температурата да падне под нулата, за да замръзне водата, сега пързалка ще има и при по-топла зима. Достатъчно е температурата да е под 15 градуса. Ще остане в града до края на февруари следващата година.

Репортер: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наблюдавахме рядко астрономическо явление - Юпитер и Сатурн "като една звезда"
Наблюдавахме рядко астрономическо явление - Юпитер и Сатурн "като една звезда"
Николай Киров: Всички ще се съобразяват с Арда (ВИДЕО)
Николай Киров: Всички ще се съобразяват с Арда (ВИДЕО)