НОВИНИ

4 години след трагедията в Хитрино: Пожарникари продължават да помагат на сестри, оцелели след взрива

bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 21.12.2020
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Четири години пожарникари от Шумен помагат на две момичета от Хитрино, които останаха без родители. На 10 декември 2016 г. от взрив след дерайлирането на влак бе разрушена и тяхната къща, а родителите им останаха под руините. Сестрите бяха спасени от пожарникарите, които не спират да им помагат.

Двете момичета - Рейханя и Севги, днес трудно говорят за нещастието, което изтръгна по най-ужасния начин родителите от живота им. Но и в тази трагедия има светъл лъч. Едни непознати до 10 декември 2016 г. за тях хора не ги забравят.

"Продължаваме да си спазваме това, което сме си обещали служителите на пожарната в Шумен, да помагаме на двете сестри, които от трагедията останаха сираци. Единственото, което мога да им кажа, е да са живи и здрави. Ще продължаваме да ви помагаме", заяви Мирослав Желязков.

"Искам да ви благодаря, че всяка година правите празниците ни все хубави и хубави. Всяка година на трапезата сме сложили част от вас и искаме да благодарим на всички, които ни помагат с каквото могат и ви пожелавам на всички здраве", каза Рейханя Акиф.

Избухналата в Хитрино цистерна е трябвало да бъде бракувана

Така премина поредната среща на спасителите с двете момичета, които са им благодарни, че мислят за тях, а на празници винаги намират с какво да ги зарадват.

"Те бяха нашите спасители, те бяха част от това, което се случи в Хитрино. Те живяха това и спасиха много хора и сме благодарни на това, че спасиха хората, те го живяха заедно с нас какво се случи, да има добри хора като тях и дано да са живи и здрави", допълни Рейханя.

В онзи кошмарен ден си обещали, че ще помагат на тези момичета, които останаха сирачета.

"Няма как да си забравят родителите, но за бъдеще малко да им помогнем, да видят, че има и добри хора, които седят зад тях", каза още Мирослав.

15 години затвор за машиниста от Хитрино, 10 години за помощника му

Дори и в сърцата на силните и смели мъже трагедията в Хитрино е оставила своите белези. Говорят сдържано, но емоцията бушува в душите им, защото и те за първи път се срещат очи в очи с ужаса.

"Все едно война, всичко съборено, просто нещо страшно. Хората бяха всички в паника…те нищо не казаха, просто търсеха помощ. Чувахме гласовете им, викаха за помощ", разказа Светлин Георгиев.

"Започнахме да гасим. От долу викат хора", допълни Николай Тодоров.

"Не е имало на територията на България такова бедствие, такава железопътна катастрофа. Трудно е да се опише, бих казал в първите няколко часа е трудно да си събереш мислите … кое първо да се свърши, как да се организира снабдяването с гасителни вещества, откъде да се намери вода, защото така или иначе към 10-10.30 ч. водата беше свършила в Хитрино", обясни Красимир Колев.

"Булмаркет": Лошата жп мрежа е виновна за инцидента в "Хитрино", не машинистите

И спасители, и жертви продължават по житейския си път, но не забравят да си помагат.

Репортер: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освен днес, ще има още една възможност да видим големия астрономически съвпад на Сатурн и Юпитер
Освен днес, ще има още една възможност да видим големия астрономически съвпад на Сатурн и Юпитер
Студент по медицина влиза в ковид отделение в навечерието на Коледа и ще излезе след празниците
Студент по медицина влиза в ковид отделение в навечерието на Коледа и ще излезе след празниците