НОВИНИ

Министър Борисов: Със суперкомпютъра България се утвърждава на световната сцена

bnt avatar logo
от БНТ
16:29, 21.12.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Слушай новината

България ще бъде утвърдена на световната сцена не само по линия на своята финансова стабилност, но и по линия на иновационната си инфраструктура.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов, след като участва в проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютърът на територията на "София Тех Парк", част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking.

В проверката участваха още министърът на финансите Кирил Ананиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисарят по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на надзорния съвет на "София Тех Парк" Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.

Суперкомпютърът ще заработи 2021-а

По думите на министър Борисов "София Тех Парк" ще бъде мястото, което ще докаже, че България е в центъра на Европа, тръгвайки от техническата инфраструктура, преминавайки през иновационната и достигайки до най-важните моменти за бъдещото развитие на България, дори и по време на криза.

"Нашите намерения бяха на това място да се случват инвестиции за около 100 милиона, а вече има перспектива за 200 милиона'', допълни той.

Икономическият министър съобщи, че днес министерството на икономиката е превело близо 7 млн. лева за иновации през 11-а конкурсна сесия на Националния иновационен фонд на 25 юридически лица и подчерта важността на иновациите за страната.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕMA разреши употребата на ваксината "Пфайзер" за COVID-19
ЕMA разреши употребата на ваксината "Пфайзер" за COVID-19
Над 50% избирателна активност на първите от 12 години насам избори в Мостар
Над 50% избирателна активност на първите от 12 години насам избори в Мостар