НОВИНИ

ЕMA разреши употребата на ваксината "Пфайзер" за COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:38, 21.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разреши употребата на ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" и "Байонтек". Препоръката на регулатора е ваксината да се използва за лица над 16 години. Тази вечер предстои ваксината да бъде одобрена и от Европейската комисия.

Европейската агенция по лекарствата издаде одобрението изключително бързо. Заявката от "Пфайзер" и "Байонтек" беше депозирана на 1 декември. Обикновено един такъв процес трае месеци, дори години наред. Условно одобрение означава, че Европейската агенция по лекарствата използва принцип, според който ползите от ваксината са повече от негативните ефекти от нея, в случая това е доказано за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" и затова тя може да бъде вкарана в употреба с условието, че в бъдеще производителите ще продължат да дават изчерпателна оценка за въздействието на тази ваксина.

Очаква се ЕС да одобри ваксината "Модерна" на 6 януари

Около 44 000 души са участвали в изпитанието на новата ваксина. Тя ще трябва да бъде приемана в две дози през 21 дена с инжекция в ръката, поясниха още от Агенцията. Те са убедени, че нежеланите ефекти от нея не са много: може да се появи зачервяване, умора или болка, но при всички положения ваксината е одобрена и може да започне да се използва. От Агенцията уточниха, че нямат основания да вярват, че новата ваксина няма да покрива и мутиралия вирус - новия щам, който се наблюдава във Великобритания.

"Имам удоволствието да съм тук и да обявя, че научният комитет на Европейската агенция по лекарствата се събра днес и препоръча условно разрешение за пускането на пазара в Евросъюза на ваксината, разработена от "Байонтек" и "Пфайзер". Препоръката е, за да се избегне COVID-19 за хора над 16-годишна възраст. Това е значителна стъпка напред в борбата с пандемията", заяви директорът на Агенцията Емър Кук.

Сега се очаква и одобрението на Европейската комисия. Първоначално оттам бяха казали, че това ще отнеме 2 дни, но веднага след одобрението на Агенцията председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен оповести, че това одобрение ще бъде дадено до края на деня.

27, 28 и 29 декември бяха посочени като датите, на които ще започне ваксинирането в Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи в страната
Белгия въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи в страната
Министър Борисов: Със суперкомпютъра България се утвърждава на световната сцена
Министър Борисов: Със суперкомпютъра България се утвърждава на световната сцена