НОВИНИ

Раздават топъл обяд за хора в нужда всяка сряда и събота

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:16, 21.12.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Слушай новината

Фондация "Благодарител" вече осми месец помага на хора в нужда - с внимание и топъл обяд. На седмица успяват да нахранят около 400 души. Акциите им са всяка сряда и събота в различни социални домове и институции, а менюто изготвят и с дарения от дарители.

Благотворителите стоплиха сърцата на пенсионери и хора с увреждания в столицата не само с мил жест, но и с топъл обяд.

А да даваш вместо да получаваш е най-хубавият подарък. И, оказва се, не само по Коледа. Идеята за тази благотворителна инициатива се ражда по време на първия локдаун, когато работата на семейството драстично намалява. От 2000 души, които хранели на седмица, останали около 20.

"И тогава си спомнихме вселенския закон, че ако искаш да получиш, трябва да дадеш. Идеята беше да даряваме благо с храната и да даряваме благо на хората с нея", каза Биляна Тодорова, създател на инициативата.

И така вече осми месец осигуряват топъл обяд за хора в нужда.

"Даренията ги приемаме с благодарност и с признателност, за да можем да подпомогнем хората. Защото едно е да ядат такава храна от кетъринг, друго е да ядат само нашата храна", заяви Пепи Джуренов, директор на Център за кризисно настаняване на бездомни лица, София.

Благотворителите се стараят менюто да е различно всеки път. За топлия обяд на хората се грижат 7 души, от които двама са главни готвачи.

"Целта е с това дарение да даваме на хората възможност да се чувстват равностойни. Храната, която готвим, не е по-различна от тази, с която ние се храним с нея. Те са същите вкусове, същото качество на продуктите и даваме една възможност да се чувстват незабравени", заяви Тихомир Тодоров, управител на "Благодаря".

"Благодарността на хората носи в мен едно много голямо смирение, просто осъзнаване, че трябва да сме благодарни на всичко, което имаме и каквото имаме", каза Биляна Тодорова.

Благотворителите са категорични, че повече хора трябва да последват примера им.

"И ако един човек започне да прави това добро, той ще промени света", заяви Биляна Тодорова.

А за да има голяма промяна, тя трябва да идва отвътре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Димо от P.I.F.
Спомен за Димо от P.I.F.
Светът затвори врати за Острова, ЕС търси общ подход срещу новата форма на COVID
Светът затвори врати за Острова, ЕС търси общ подход срещу новата форма на COVID