НОВИНИ

Светът затвори врати за Острова, ЕС търси общ подход срещу новата форма на COVID

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:12, 21.12.2020
Чете се за: 01:21 мин.
По света
Слушай новината

Евросъюзът обсъжда общ отговор на новата и по-заразна форма на COVID-19 във Великобритания, която доведе до транспортна блокада на Острова. Премиерът Борис Джонсън свиква кризисния щаб "Кобра" с централна тема международния трафик и най-вече товаропотока и снабдителните вериги.

Мутацията на коронавируса e засечена вече и в Дания, Италия, Нидерландия, Гибралтар и Австралия. Полетите от Великобритания забраниха поне 6 държави в Южна Америка. Саудитска Америка, Кувейт и Оман затвориха границите си напълно.

Великобритания работи тясно с международните си партньори за намаляване до минимум на транспортните смущения, обяви говорител на премиера Джонсън.

Той призова хората да не се презапасяват със стоки и не вижда връзка между мерките на Франция и Брекзит. От снощи за 48 часа Франция затвори врати за всички идващи от Великобритания, включително товарните превозвачи по суша, въздух и море.

Компанията "Евротунел" обяви, че спира достъпа до терминала Фолкстоун за железопътен превоз на камиони под Ламанша към Кале. Не работи фериботната връзка от Дувър.

Френският президент Макрон все още има симптоми на коронавирус, но състоянието му е стабилно, обяви официален Париж. Към момента Франция не планира обща ваксинация и ще изисква отрицателен PCR тест за влизащите от Великобритания.

"Проведохме извънреден съвет по отбрана и взехме вече обявените решения- забрана на всички видове транспорт от Великобритания за 48 часа, с изключение на непридружени товари, основно по въздух", заяви Еманюел Макрон.

Така прекъсва ключова транспортна артерия между Острова и континента.

Евросъюзът търси координиран отговор на проблема, отчасти и защото индивидуалният подход на всяка страна през пролетта застрашава самата идея за европейско сътрудничество, отбелязва Би Би Си. Тази сутрин мнозина бяха изненадани неприятно на летищата.

След 25-и декември и Белгия ще изисква отрицателен тест за всички влизащи над 12 години без статут на постоянно пребиваващи. Гърция удължи карантината за влизащите от Острова от три на седем дни. Испания от днес ще спира всички идващи от Великобритания с изключение на собствените си граждани.

Новата форма на коронавируса е засечена на Острова първо през септември. През ноември на нея се пада една четвърт от заразените в Лондон, до средата на този месец пропорцията вече е близо две трети.

Мутацията бързо замества други форми на вируса и е със 70% по-заразна, макар да няма данни да е по-смъртоносна. Най-вероятно обяснение за появата е пациент с отслабена имунна система, която не е успяла да се справи със заразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма бедстващи българи във Великобритания
Няма бедстващи българи във Великобритания
Наблюдавахме рядко астрономическо явление - Юпитер и Сатурн "като една звезда"
Наблюдавахме рядко астрономическо явление - Юпитер и Сатурн "като една звезда"