НОВИНИ

Няма бедстващи българи във Великобритания

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:16, 21.12.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

10-дневната карантина за пристигащите от Великобритания остава до 31 януари. Това е решено на работно съвещание при премиера. Бойко Борисов е разпоредил на външния и здравния министър да осигурят ваксини срещу COVID-19 и за страните от Западните Балкани, след като бъдат осигурени количествата, необходими за българските граждани.

Няма бедстващи българи във Великобритания, докладва външният министър.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Имаме сигнал за 4 ученици, които са отишли там, за да могат да се регистрират преди 1 януари следващата година. Така че, вече посолството е на разположение, в готовност да поеме. Имаме организация, във връзка сме с тях.

Премиерът поиска стриктен контрол за пристигащите от Великобритания по суша и въздух.

Бойко Борисов - министър-председател: Може някои от българите, които идват да се сърдят за карантината да им е тежко. И те идват от Лондон, където е забранено движението. Така че, ние ги молим само да не заразят, ако не дай боже, някой е преносител на вируса, да си останат 10 дни под карантина.

Борисов обясни, че ако се окаже, че щамът във Великобритания не е това, за което се говори, мерките въведени вчера, да отпаднат преди 31 януари.

Росен Желязков - министър на транспорта: Това означава, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам. Не се ограничават карго полети, хуманитарни полети и медицински полети.

По сухопътните граници действат правилата за "Зелените" коридори. РЗИ и гранична полиция ще организират пропускането на камионите, обясни Желязков.

Бойко Борисов - министър-председател: Полицейски патрули довеждат , стоварват връщат се. Или преминават транзитно. Не трябва да има опашки от тирове.

Българки камиони не могат да напуснат "Обединеното кралство", защото и сухопътните граници с Франция са затворени, обясни транспортният министър. Той е поискал от френския си колега да осигури транзитно преминаване за българките камиони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Димо от P.I.F.
Спомен за Димо от P.I.F.
Светът затвори врати за Острова, ЕС търси общ подход срещу новата форма на COVID
Светът затвори врати за Острова, ЕС търси общ подход срещу новата форма на COVID