НОВИНИ

800 години по-късно: Витлеемската звезда отново изгрява в небето

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:30, 21.12.2020 (обновена)
5827
Чете се за: 01:31 мин.
Още
Слушай новината

Рядко астрономическо явление може да се наблюдава от 18 ч. тази вечер. Планетите Юпитер и Сатурн се доближават до такава степен, че от земята изглеждат като една ярка звезда. Астрономите поддържат тезата, че Витлеемската звезда е едно такова сливане на две планети. Следващото приближаване на Юпитер и Сатурн ще се случи през 2080-та година.

Коледната звезда или коледната целувка на Юпитер и Сатурн можеше да се наблюдава от България най-добре между 18 и 19 ч. Специално в столицата обаче това беше невъзможно заради облаците.

Явлението ще е в разгара си още четири дни и при късмет и ясно небе, може да се види и с просто око. Според специалистите, освен тази вечер, сряда също ще бъде подходящо време за наблюдение, защото няма да е облачно. Всъщност планетите се доближаваха с месеци една до друга, като днес беше кулминацията и сега ще се раздалечават, но това пак ще отнеме месеци.

Според астролозите ярката звезда на слънцестоенето ще повлияе положително на всички през следващите 20 години и по-конкретно на изкуството, науката и политиката. Те смятат, че събитието ще остави отпечатък върху целия ни живот, финансите и кариерата ни.

Астрономите обаче са категорични, че планетите нямат влияние върху живота на земята, защото са твърде далеч от нас.

НА ЖИВО: Юпитер и Сатурн ще греят като една звезда

Ефектното сближаване на Юпитер и Сатурн няма научна стойност, но пък е много красиво. Затова представлява интерес за всеки астроном, който разполага с телескоп и ясна гледка към небето.

Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия: Защото тогава те ще могат да се забележат в рамките на зрителното поле на телескопа и вие ще можете да гледате едновременно пръстените на Сатурн и спътниците на Юпитер, което вече е много рядко нещо, в момента видимото разстояние между тях е 4 пъти по-малко отколкото видимия диаметър на Луната. Навсякъде питат това как ще повлияе на живота, дали няма да ни боли глава - не няма! Те само изглеждат да са толкова близо една до друга на небето, но са на стотици милиони километри една от друга и това че са застанали на една права линия, няма как да даде отражение на нашия живот.

В миналото хората са си обяснявали повечето редки явления с мистични сили, извънземни и други ненаучни теории. Най-вероятно именно заради сливането на планетите е измислена чудната коледна Витлеемска звезда под която се е родил Исус.

Пенчо Маркишки, физик в института по Астрономия: По времето на Галилей и Кеплер, двете планети отново се събират и тогава са предположили, че става дума за такова явление, но има и възможност да са се сближили Венера и Юпитер.

Венера и Юпитер се сближават най-често - на около две години и са най-ярки. На 13 юли пък предстои сближаване на Марс и Венера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на вицепремиера Николова не откри нарушения на мерките в Пампорово
Проверка на вицепремиера Николова не откри нарушения на мерките в Пампорово
Спомен за Димо от P.I.F.
Спомен за Димо от P.I.F.