НОВИНИ

Зелена светлина за употреба в ЕС на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" (ОБЗОР)

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:38, 21.12.2020
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

Европейската агенция за лекарствата и Европейската комисия разрешиха употребата на първата ваксината срещу COVID-19. Тя е съвместна разработка на "Пфайзер" и "Байонтек", и е предназначена за хора над 16 години. Ваксината ще трябва да се инжектира два пъти, с интервал между двете дози поне 21 дни.

След одобрението на Европейската агенция по лекарствата и на Еврокомисията, първите пратки от ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" ще потеглят още през следващите дни от Белгия, където тя се произвежда, към държавите членки. Така ваксинацията във всички държави може да започне в определените дни - 27, 28 и 29 декември.

Емър Кук, директор на Европейската агенция по лекарствата: Имам удоволствието да съм тук и да обявя, че научният комитет на Европейската агенция по лекарствата се събра днес и препоръча условно разрешение за пускането на пазара в Евросъюза на ваксината, разработена от "Пфайзер" и "Байонтек". Препоръката е, за да се избегне COVID-19, за хора над 16-годишна възраст. Това е значителна стъпка напред в борбата с пандемията.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Днес добавихме важна глава в борбата ни с COVID-19, взехме решението да направим достъпна за европейските граждани първата ваксина срещу COVID-19. Предоставихме условно разрешение за пускане на пазара на ваксината, произведена от "Пфайзер" и "Байонтек". Европейската агенция по лекарствата оцени тази ваксина щателно и заключи, че тя е безопасна и ефективна срещу COVID-19.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Условното одобрение е вид процедура, която се използва в извънредни случаи. При нея оценката се основана на по-малко данни, отколкото обикновено се изискват. Приема се, че ползите от ваксината за хората са повече в сравнение с риска, че все още не са налични всички данни. В бъдеще производителите ще трябва да продължат да предоставят информация, свързана с клинични тестове и проучвания.

Проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН: Засега Европейската агенция по лекарствата преценява, че рисковете са много по-големи от самото заболяване, отколкото от ваксината, тъй като смущаващи са моментите на самото ваксиниране и първия ден след ваксината. Странични реакции като главоболие и умора.

Страничните ефекти според експертите са леки и изчезват в рамките на няколко дни.

Микробиолог от БАН: Ваксината може да противодейства и на нови мутации на коронавируса

За ЕС са предвидени 200 милиона дози до следващия септември, с опция за допълнителни 100 милиона. Повечето държави обявиха, че ваксините ще бъдат безплатни за хората.

От Европейската агенция по лекарствата казаха днес, че няма основание да се смята, че ваксината няма да покрива и новия щам на вируса.

Лекарите ще решават дали да се употребява при бременни жени. Внимателни трябва да бъдат и хората с алергии.

Очаква се на 6 януари Европейската агенция по лекарствата да излезе с оценка и за втората ваксина за европейския пазар - тази на "Модерна".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Признаха двама за виновни за смъртта на 39 мигранти в хладилен камион
Признаха двама за виновни за смъртта на 39 мигранти в хладилен камион
Бивш агент на либийските служби е обвинен за съучастие в атентата над Локърби
Бивш агент на либийските служби е обвинен за съучастие в атентата над Локърби