НОВИНИ

България е готова да помогне на страните от Западните Балкани с ваксини

Александър Марков
от Александър Марков
12:43, 22.12.2020
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството отпусна 184 милиона лева за болниците, ваксини и нова система за спешни обаждания в условията на пандемия. 45 милиона лева са под формата на субсидия за лечебните заведения.

45-те милиона лева от общо 184-те ще отидат за болници като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка.

Със 105 милиона ще бъдат купени ваксини в борбата с коронавируса, а 14,3 млн. ще отидат за изграждането на нова система за спешни обаждания.

С 20 милиона ще бъдат купени допълнителни количества от медикамента "Ремдесивир".

Бойко Борисов, министър-председател: "По бюджета на Министерство на здравеопазването одобряваме допълнително 19,4 млн. лв. за купуване на "Ремдесивир" за лечение на COVID-19, тъй като нашите доктори го изписват непрекъснато. Хората и пациентите, болни от COVID, много му вярват и това е допълнително количество, което купуваме в момента, за да може да задоволим всяко предписание от доктор за поставянето в болнична среда на "Ремдесивир". Осигуряваме 14,3 млн. лв. за изграждане на спешните повиквания и управление на ресурсите към службите за спешно реагиране".

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: "По този начин комуникацията в областта на спешната помощ ще подобри изключително много системата на спешната помощ и реагирането на нашите екипи навреме".

Кабинетът отпусна близо 184 млн. лв. за болниците, осигуряването на ваксини и нова система за спешните повиквания

България - като добър съсед - реши, също така, да проучи възможностите за осигуряване на ваксини и за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Това ще стане след обезпечаването на българските потребности. Приоритет ще имат Република Северна Македония. Техният здравен министър Венко Филипче благодари лично на страната ни.

Венко Филипче, министър на здравеопазването на Република Северна Македония: "Оваа криза ни научи на солидарност, дека треба да си помагаме и да бидем добри соседи и приятели и да намираме заедници. Изразявам благодарността на Владата на РСМ - оваа е еден приятелски жест, една помощ, коя що значително ще улесни достъпът ни до ваксини".

Бойко Борисов, министър-председател: "Предайте много поздрави на колегите в Република Северна Македония, на всички наши приятели, правим го с най-чисто сърце и без никакви задкусилия. Точно обратното - правим го за здравето и живота на нашите най-близки съседи. Надявам се, че и в следващата година ще намерим заедно с колегата Каракачанов, Захариева и всички останали необходимите решения, за да върви Република Северна Македония по пътя на ЕС, както я подкрепихме и за НАТО, така че нищо фатално не се е случило, въпрос на политическа воля и от двете страни да стигнем дотам".

На днешното заседание премиерът обяви още, че от 1 януари България ще започне да получава азерски газ - нещо, което поколения политици са обещавали. Това става възможно след сключения договор между "Булгаргаз" и азерската нефтена компания SOCAR. До изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция газта от Азербайджан ще влиза през временна точка "Кулата".

Бойко Борисов, министър-председател: На 1 януари да посрещнем азерския газ, за което толкова поколения политици, министри, премиери, президенти ходиха до гостоприемно Баку и говориха за доставка на газ, без да има тръбичка. Емо Димитров се смее, а те в джоб не се носят тези количества газ. Но вследствие на това, че правителството на "Обединените патриоти" и ГЕРБ работи толкова добре през годините, че даде тази възможност за пълна диверсификация".

От 31 декември започваме да получаваме природен газ от Азербайджан

Правителството отпусна още 3 млн. лв. за ремонт на два храма във Варна, на Богословския факултет към СУ в София и Софийската духовна семинария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив предлагат веган шоколад за постите
В Пловдив предлагат веган шоколад за постите
Майката на Роналдиньо е в тежко състояние в болница заради COVID-19
Майката на Роналдиньо е в тежко състояние в болница заради COVID-19