НОВИНИ

Производителите на тютюн са недоволни от ниските изкупни цени

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 22.12.2020
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Започна изкупната кампания на тютюна в Благоевградския регион. Производителите обаче се оплакват от ниските цени, които предлагат фирмите тази година.

Зикра Абдюхова и Исмет Чаушев от село Дебрен отглеждат тютюн от дълги години. Казват, че това е единственото им препитание и с изкараните пари от суровината едва покриват разходите си за живот.

"Не ни стигат парите, много труд, много работа, а пък, е така сега, като ти го дадат с ниска цена, а пък като виждаш всички цени се вдигат, просто изнемогваш", сподели Зикра.

"Искаме да тръгне тоя тютюн, друго не можем вече, това не е да идем в друга държава, къде да идем в друга държава. Ама какво ще ям, затова съм с това палто", допълни Исмет.

Друга алтернатива на тютюна и през лятото бране на билки и горски плодове в района на селата край Сатовча и Хаджидимово почти няма.

"Ако има нещо друго да се работи, направо го махаме тютюна, направо го махаме. Ако има друга реколта, нещо да става в нашия край. Ние не можем да си изкараме разходите само за тютюна. На магаре, на кон ще вземеш да ореш нивите, всичко е наръка. Не се хващат двата края. В краен случай трябва да се препитаваш някак", заяви Хюсеин Хатив.

За разлика от тази година, миналата за килограм тютюн фирмите са плащали между 8 и 10 лева.

"На пазара сме от две седмици. Купуваме. Според качеството първа класа, втора, трета. Тютюните са всякакви. Малко сме купили, хората се въздържат от продаване, очакват някакви цени по-високи от проучването, от разговора с хората, това е", коментира Расим Шакиров, който е служител във фирма за изкупуване на тютюн.

"Няма стриктни правила, няма стриктни сдружения, действащи, които да коригират или да водят разговори, преговори със самите фирми изкупчици и от наша страна като самите производители. Там се къса нишата на сектора. Самите фирми са като недосегаеми, те не водят преговори или не разговарят с производителите", каза председателят на сдружението "Басма" Иван Сабахлъков.

Тютюнопроизводителите очакват по-висока цена за реколтата. В момента повечето от тях не предават суровината с надеждата фирмите да предложат по-добри цени.

Репортер: Надежда Цинцарска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на Роналдиньо е в тежко състояние в болница заради COVID-19
Майката на Роналдиньо е в тежко състояние в болница заради COVID-19
Симеон Славчев претърпя успешна операция
Симеон Славчев претърпя успешна операция