НОВИНИ

Откриха близо 200 тона предполагаемо опасни отпадъци край Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 22.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

200 тона най-вероятно опасна оловна шлака беше открита днес - заровена край Пловдив. През целия ден в акцията по установяването на количеството участваха много служби.

В сигнала, подаден до Окръжната прокуратура в Пловдив, се твърдяло, че на три места в изоставени ниви край областния град са заровени големи количества глиноподобен отпадък с кафяв цвят. Установено е, че става дума за сравнително голям район между кварталите Прослав и Коматево. На място са командировани експерти от еконинспекцията във Велико Търново, които заедно с разследващи от МВР и прокурори взеха проби.

Прилича на пръст, но предполагаме, че е някаква шлака. Но не можем да кажем със сигурност докато не излязат пробите до около две седмици, заяви Станислав Станчев, експерт на РИОСВ-Велико Търново.

Поради наличието на окислителни процеси, експертите предполагат, че става дума за отпадъчен материал от производството на акумулатори. Иззеха се проби от подпочвените води, за да се направи анализ дали има замърсяване. Замерване на терен установи, че няма завишена радиация в почвата около заровените отпадъци. В близост до първото находище е намерено и второ, но в по-напреднала фаза на окисляване.

Общото количество на намерения отпадък е около 200 тона и е бил загробен на четири различни места в района. За момента не е ясно от колко време отпадъкът е заровен в този район. Предполага се, че изхвърлянето е започнало в началото на годината.

Автори: Иво Никодимов, Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ е домакин на инициативата "Българската Коледа"
БНТ е домакин на инициативата "Българската Коледа"
Ваксинацията срещу COVID у нас започва на 27 декември. Министър Ангелов е готов да бъде пръв
Ваксинацията срещу COVID у нас започва на 27 декември. Министър Ангелов е готов да бъде пръв