НОВИНИ

50 от най-нуждаещите се българи ще бъдат качени на първия полет от Лондон утре

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:11, 23.12.2020
Чете се за: 04:05 мин.
Европа
Слушай новината

Блокадата на Великобритания вече е вдигната. По-заразният щам на Ковид стана причина за тотален хаос, при който на границата при Дувър бяха блокирани българи - семейства с деца и близо 350 шофьори. След снощното споразумение между Лондон и Париж - границата беше отворена, като преминаването е при условие за ПСР тест.

България възобновява полетите от и до Великобритания.

Днес на работно съвещание при премиера беше решено да бъдат подпомогнати всички български граждани, които искат да се приберат у дома.

Посолството ни в Лондон оказва пълно съдействие и подкрепа на всички наши сънародници.

Тежко обаче остава положението на българските шофьори, блокирани на британската граница, все още не могат да тръгнат на път, въпреки че в полунощ беше вдигната блокадата на френско-британската граница заради изискването те да имат отрицателен антигенен или ПСР тест.

Полетите от Обединеното кралство ще кацат на летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Първите два от тях ще отлетят от лондонското летище Хийтроу в 17.20 и 18.10 ч. британско време утре.

50 от общо 180-те места в първия самолет са запазени за най-бедстващите българи, регистрирали се в посолството ни в Лондон.

"И които са част от изготвения от нас списък на нуждаещи се и хуманитарни случаи, които имаме готовност да качим на първия полет от Лондон", каза посланикът ни във Великобритания Марин Райков.

Все още тежка остава ситуацията с българските шофьори и граждани, блокирани при Дувър, въпреки че след тежки преговори, Париж и Лондон се споразумяха трафикът да бъде подновен поне до 6 януари.

От всички влизащи във Франция обаче се изисква отрицателен ПСР или ангиненен тест. Посланик Райков обясни, че на сайта и във Фейсбук страницата на посолството ни е качен списък с общо 9 лаборатории в близост, където могат да направят тези тестове.


"Ситуацията остава тежка и практически непроменена. Нашите съграждани ще трябва да останат минимум два дни за да си осигурят необходимите тестове. Не мога да ви кажа всеки от тях как ще стигне до съответната лаборатория, която аз съм качил като координати на сайта на посолството. До момента няма никакво официално потвърждение от британска страна на информациите, че ще има мобилни пунктове за тестване. Очакваме да видим каква точно организация ще създадат нашите британски приятели", уточни Марин Райков.

Въпросителните както за товарните автомобили, така и за останалите блокирани бусове и автомобили, остават.

Както вчера, така и днес от посолството ни в Лондон са изпратени екипи, които да занесат вода и храна на бедстващите ни съграждани. Колите с екипите обаче също пътуват трудно заради задръстванията, съобщи посланик Райков. А блокираните ни съграждани разказаха за тежкото си положение.

Днес от летище Станстед би трябвало да излети и чартър организиран от една от транспортните фирми, чиито 52 камиона са блокирани при границата. С този чартър реално ще се осъществи ротиране на шофьорите, тъй като се очаква чакането по границата да продължи още поне няколко дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натоварен трафик и задръствания заради предстоящите празници
Натоварен трафик и задръствания заради предстоящите празници
Какъв е пътят на ваксините срещу Ковид - от завода до първите имунизирани
Какъв е пътят на ваксините срещу Ковид - от завода до първите имунизирани