Как ще се приберат българите от Острова?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:02, 23.12.2020
Чете се за: 05:10 мин.
Общество
Слушай новината

България възобнови полетите от Великобритания. На влизащите в страната ще бъде правен антигенен тест на границата и ще следва задължителна 10-дневна карантина.

От 1 януари пък ще се изисква отрицателен PCR тест 72 часа преди влизането у нас.

Остава тежко положението на българските шофьори, блокирани на Острова. Новият щам на Ковид-19 стана причина за тотален хаос, при който на границата при Дувър бяха блокирани цели семейства с деца и близо 350 професионални шофьори. Заради изискването да имат отрицателен антигенен или PCR тест, те още не могат да тръгнат на път, въпреки че в полунощ беше вдигната блокадата на френско-британската граница.

В рамките на работното съвещание в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат още днес спешно издадени съответните заповеди, за да се приберат всички български граждани у дома. Здравният министър Ангелов пък уточни, че заради празничните дни навсякъде в Европа няма да се изисква предварителен ПСР от сънародниците ни. На място на летището ще им бъдат направени антигенни тестове.

"В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете, включително на разположение е и правителственият Еърбъс, тъй е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса", каза премиерът Борисов.

Външният министър Екатерина Захариева допълни: "Има постоянен център във Външно министерство и в посолството, на който получаваме информация за българи в бедствено положение там. Тъй като, разбира се, българите могат да се приберат по всяко време, но де факто това е почти невъзможно поради ограничаване на полетите на над 20 европейски държави, включително и ние".

Полетите от Обединеното кралство ще кацат на летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Първите два от тях ще отлетят от лондонското летище Хийтроу в 17.20 и 18.10 ч. британско време утре.

50 от общо 180-те места в първия самолет са запазени за най-бедстващите българи, регистрирали се в посолството ни в Лондон.

"И които са част от изготвения от нас списък на нуждаещи се и хуманитарни случаи, които имаме готовност да качим на първия полет от Лондон", каза посланикът ни във Великобритания Марин Райков.

Все още тежка остава ситуацията с българските шофьори и граждани, блокирани при Дувър, въпреки че след тежки преговори, Париж и Лондон се споразумяха трафикът да бъде подновен поне до 6 януари.

От всички влизащи във Франция обаче се изисква отрицателен ПСР или ангиненен тест. Посланик Райков обясни, че на сайта и във Фейсбук страницата на посолството ни е качен списък с общо 9 лаборатории в близост, където могат да направят тези тестове.

"Ситуацията остава тежка и практически непроменена. Нашите съграждани ще трябва да останат минимум два дни за да си осигурят необходимите тестове. Не мога да ви кажа всеки от тях как ще стигне до съответната лаборатория, която аз съм качил като координати на сайта на посолството. До момента няма никакво официално потвърждение от британска страна на информациите, че ще има мобилни пунктове за тестване. Очакваме да видим каква точно организация ще създадат нашите британски приятели", уточни Марин Райков.

Въпросителните както за товарните автомобили, така и за останалите блокирани бусове и автомобили, остават.

Както вчера, така и днес от посолството ни в Лондон са изпратени екипи, които да занесат вода и храна на бедстващите ни съграждани. Колите с екипите обаче също пътуват трудно заради задръстванията, съобщи посланик Райков.

А блокираните ни съграждани разказаха за тежкото си положение.

Днес от летище Станстед би трябвало да излети и чартър организиран от една от транспортните фирми, чиито 52 камиона са блокирани при границата. С този чартър реално ще се осъществи ротиране на шофьорите, тъй като се очаква чакането по границата да продължи още поне няколко дни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 200 са заразените с Ковид военни в момента
Над 200 са заразените с Ковид военни в момента
Откриха още една мутация на Ковид на Острова. Ограниченията остават
Откриха още една мутация на Ковид на Острова. Ограниченията остават