НОВИНИ

Дълги опашки пред офисите на куриерските фирми у нас

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:19, 23.12.2020
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Предпразнични опашки от желаещи да изпратят подаръци в последният момент преди празниците. Хиляди пратки се очакват и от онлайн магазините, които се превърнаха в хит заради ограничителните мерки.

По традиция не малко хора избраха последния момент, за да изненадат своите близки. Част от компаниите, с които разговаряхме ни увериха, че всички куриери са навън, за да доставят и последните пратки преди Рождество.

Една от причините за забавянето е многократно увеличения обем на работа, както и мерките за безопасност заради Ковид-19.

2020 г. ще се окаже изключително печеливша за бранша - някои компании отчитат увеличение на печалбата с над 60%. Пандемията също така е ускорила и въвеждането на иновации като автомати за безконтактно получаване на пратки и използването на дронове.

Дълги опашки от чакащи се извиха пред офисите на две от най-големите куриерски фирми в Бургас. Мерките заради пандемията изнервиха допълнително чакащите.

От бранша отчитат бум на куриерските услуги през 2020 г. С оглед на забавянето по някои граници и изолацията на цели държави все повече клиенти избират въздушен експресен транспорт, както за доставка от онлайн магазини, така и за експедиция на индустриални количества стоки.

Пандемията е ускорила навлизането на иновативни технологии. В една от големите световни компании, например, са се увеличили новите приложения, както и автоматите за пратки. Тестват се и доставки с дронове.

"Дроновете са приложими в трудно достъпни местности. Ние ги използваме в такъв тип местности, където достъпът с автомобил е затруднен. Като цяло в момента всички тези доставки са в тестова фаза", каза Антон Димитров, оперативен директор в международна логистична компания.

През 2021 г. предстои ново предизвикателство - Брекзит.

"Работим по посока минимализиране на предполагаемите сътресенията в цялостната верига. Всички пратки от и до Англия, включително, от първи януари ще подлежат на митническо освобождаване и всички митнически формалности ще забавят доставките от и до Англия", допълва Димитров.

Какво ще бъде забавянето и ще има ли драстични промени в цените на услугите все още е рано да се каже, допълниха от бранша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли избори на 28 март?
Ще има ли избори на 28 март?
Отличие за Мария Бакалова - българската звезда спечели приз от Нюйоркските филмови критици
Отличие за Мария Бакалова - българската звезда спечели приз от Нюйоркските филмови критици