НОВИНИ

Седем финала за българските състезатели във втория ден на Световната купа по спортна гимнастика във Варна

седем финала българските състезатели втория ден световната купа спортна гимнастика варна
Снимка: БФ Спортна гимнастика
bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 26.05.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските състезатели се класираха за седем финала във втория ден на Световната купа по спортна гимнастика, която се провежда във Варна. На по два финала ще играят Йордан Александров, Божидар Златанов и Еди Пенев.

Александров днес се представи отлично на коронните си уреди успоредка и висилка. На висилка българинът влиза във битката за отличията с първи резултат и оценка от 13.750 точки. На същият уред Еди Пенев се нареди седми в пресявките с 13.150 точки. Утре той ще участва и във финала на земя, за който се класира вчера.

Любопитното е, че бронзовият олимпийски медалист от Токио Артур Давтян не успя да попадне сред финалистите и остана трета резерва с 12.700 точки. Арменецът влиза с първа оценка на прескок.

В квалификацията на успоредка Йордан Александров отново показа класа и е с позиция за медал -трета оценка от 14.400 точки. Младата надежда Божидар Златанов пък получи за изпълнението си 13.850, което го нареди на шесто място. Състезателят на Интерком Груп черноморски юнак има възможност да се бори за медалите и във финала на прескок. Днес възпитаникът на Сергей Стоянов направи два страхотни опита, за който получи средна оценка от 14.175 точки ( 14.250 и 14.100 ). Димитър Димитров записа шести резултат на този уред с 14.000 точки (14.200 и 13.800), което също ще му позволи се намеси в спора за отличията.

При жените Никол Стоименова ще играе във финала на греда. В квалификациите тя завърши на 9-о място т.е първа резерва с 12.333 точки, колкото имат още две гимнастички. Като домакин обаче България има право на една "уайлд кард" и от нея в неделя ще се възползва на греда българката. В квалификацията на земя живеещата и тренираща в Англия гимнастичка представи много добре съчетанието си, но огромната конкуренция я остави на 15-о място с оценка от 11.200 точки.

Равносметката за страната от квалификациите на тази световна купа е осем финала.

Утре ще бъдат раздадени първите пет комплекта медали - при мъжете на кон с гривни, на халки и на земя с участието на Еди Пенев и при жените на смесена успоредка и на прескок.

Официалното откриване е от 12.45 часа в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта, като официален гост ще бъде заместник-министърът на младежта и спорта Петър Георгиев.

Финалите през уикенда ще се излъчват пряко по БНТ 3 от 13.30 часа. Входът за зрителите е свободен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вероятните мотиви за разстрела на Красимир Каменов-Къро
Вероятните мотиви за разстрела на Красимир Каменов-Къро
Григор Димитров се класира за финала на тенис турнира в Женева след нов зрелищен обрат
Григор Димитров се класира за финала на тенис турнира в Женева след нов зрелищен обрат