НОВИНИ

Семейството на Камила Валиева е обезпечило "алибито ѝ"

Камила Валиева
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 16.02.2022
13764
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Дядото на руската фигуристка Камила Валиева е изпратил видео послание, което било показано на тричленния състав на Спортния арбитражен съд, допуснал състезателката от индивидуалния турнир при жените на Олимпийските игри в Пекин.

Според The New York Times, мъжът записал клипа с телефон от купето на автомобил, показвайки пакет с лекарства. Дядото е заявил, че периодично приема триметазидин, когато получава пристъпи. Според специалистите веществото, намерено в пробата на Камила Валиева се използва при сърдечни проблеми.

Майката на Валиева по време на показанията си в Русия заявява, че дядото придружава тинейджърката на тренировки всеки ден и остава с нея вкъщи, докато майка ѝ се прибере от работа, въпреки че той живее в друг апартамент.

Предположението е, че лекарството за сърце, забранено от Световната антидопингова агенция и предписано на дядото на Камила Валиева, най-вероятно е попаднало в тялото на фигуристката чрез общи кухненски съдове.

Изданието съобщава още, че в пробата на състезателката от декември освен триметазидин са открити още две лекарства, които могат да бъдат използвани за лечение на сърдечни проблеми - хипоксен и ел-карнитин. Последните две субстанции обаче не са забранени.

Ръководителят на Американската антидопингова агенция Травис Тайгарт обяви, че обичайно комбинацията от тези лекарства е насочена към намаляване на умората, повишаване на издръжливостта и ефективността.

Класирането на фигуристките в Пекин няма да бъде считано за окончателно

Версията, че медикаментът е приеман от роднина на състезателката, поне според руски медии, има перспективи. Те посочват като пример случая на състезателя на 110 метра с препятствия Сергей Шубенков.

Няколко месеца преди Игрите в Токио миналата година той дава положителен резултат за фуросемид. Оказва се, че пробата е замърсена с микрочастици от лекарство, което е взимал 3-месечният син на спортиста. Дисциплинарната комисия определя казуса като „изключителен“, тъй като при подготвянето на препарата за детето са останали „невидими частици“ от него в кухнята.

„Дете на тази възраст не може да преглъща, затова хапчетата трябваше да са приготвени по определен начин“, написа Шубенков в една от публикациите си в социалните мрежи.

Сергей Шубенков е оправдан за този случай и дори замина за Олимпийските игри, където обаче отпадна заради контузия.

Времето, което отнело до оправдателната присъда на атлета, е било шест месеца. Предположенията обаче са, че случаят на Камила Валиева може да се проточи по-дълго.

Камила Валиева заема първо място след кратката програма в Пекин с 82.16 точки. Второто място е за рускинята Анна Шчербакова (80.20), челната тройка затваря японката Каори Сакамото (79.84). Александра Фейгин се класира за волната програма с 23-и резултат.

Състезанието продължава утре, 17 февруари, от 12.00 часа по БНТ 3 и онлайн на bntnews.bg/sport.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полиция и близки издирват 14-годишно момиче
Полиция и близки издирват 14-годишно момиче
Лишен от право да гласува осъди България в Страсбург
Лишен от право да гласува осъди България в Страсбург