НОВИНИ

Севернокорейски войници щe се сражават срещу Украйна в неделя или понеделник, съобщи Зеленски

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:15, 25.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Севернокорейски войници може да се включат в бойните действия в Украйна още в края на тази седмица. Това съобщи в канала си в "Телеграм" президентът Володимир Зеленски, позовавайки се на информация на командването на украинските въоръжени сили. Съединените щати и НАТО вече потвърдиха, че има доказателства за присъствието на севернокорейски военни на руска територия и за евентуалното им включване в бойните действия. Путин не отрича твърденията, а руската Дума ратифицира договор за стратегическо партньорство между Москва и Пхенян. Сделката вече предизвика остри реакции.

Русия планира да изпрати първите севернокорейски войници на бойното поле в Украйна на 27 или 28 октомври. Володимир Зеленски е бил информиран за тези намерения от топкомандването на украинската армия. Украинският президент ги определи като ескалиращ ход и призова западните си съюзници да окажат натиск над Москва и Пхенян. Зеленски не уточни къде ще бъдат разположени севернокорейските военни, но според разузнаването те вече са засечени в руския граничен район Курск, където украинската армия направи пробив през август. Киев твърди, че в пет руски бази са изпратени 12 хиляди севернокорейски войници, включително трима генерали. Според САЩ и НАТО войниците са около три хиляди в три бази.

Нито Русия, нито Северна Корея са потвърдили твърденията. Двете страни задълбочиха сътрудничеството си след началото на войната в Украйна, а долната камара на руския парламент междувременно ратифицира договора за глобално стратегическо партньорство с Пхенян. Руският президент не отрече, че севернокорейски войници се включват във военните действия и разясни как ще се задейства клаузата за взаимна военна помощ.

Владимир Путин, президент на Русия: "Стратегическото ни партньорство с Корейската народнодемократична република беше ратифицирано. В него е включен член 4. Никога не сме се съмнявали, че Северна Корея се отнася сериозно към прилагането на договора. Но какво ще правим и как си е наша работа."

Пактът задължава Русия и Северна Корея незабавно да си окажат военна помощ, използвайки всички средства, в случай че някоя от двете страни е атакувана. Южна Корея и Япония реагираха остро.

Юн Сук Йол, президент на Южна Корея: "Изпращането на войски от Северна Корея в Русия е пряко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и провокация, която надхвърля Корейския полуостров и Европа и застрашава глобалната сигурност."

Йошимаса Хаяши, главен секретар на правителството на Япония: "Японското правителство следи отблизо ситуацията. Задълбочаването на военното сътрудничество между Москва и Пхенян не само ще влоши ситуацията в Украйна, но създава сериозни тревоги за регионалната сигурност около Япония."

Не е ясно как и дали новото сътрудничество ще промени хода на войната в Украйна. Западът смята, че се създава опасност от голяма ескалация в конфликта. Според наблюдатели в замяна на военната подкрепа Москва може да предостави усъвършенствани оръжейни технологии на Пхенян, за да помогне в развитието на капацитета за балистични ракети и сателити.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кейти Боултър срещу София Кенин в спор за място на финала на турнира в Токио
Кейти Боултър срещу София Кенин в спор за място на финала на турнира в Токио
Добри новини за шампиона Байер Леверкузен преди двубоя с Вердер Бремен
Добри новини за шампиона Байер Леверкузен преди двубоя с Вердер Бремен