НОВИНИ

Хроники от Чикаго: Залогът за външната политика

Симеон Гаспаров, кореспондент на БНТ в Чикаго, САЩ

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 25.10.2024
Чете се за: 07:55 мин.
По света
Слушай новината

Тук, където съм в момента, в Чикагския университет, се намира най-страшният часовник в света. Часовникът на "Страшния съд". От 1947 г. този часовник отмерва времето, което остава до края на света. Той е направен от учените в Чикагския университет, които са участвали в създаването на атомната бомба, ударила Хирошима и Нагазаки и която също е открита тук, в района на университета.

Когато разговарях с президента на организацията отговаряща за Часовника на "Страшния съд" д-р Рейчъл Брансън за Българската национална телевизия и я попитах колко близо сме до края на света и ядрената катастрофа, тя каза - "Никога не сме били толкова близо до ядрена катастрофа и края на света".

Харис vs Тръмп: Кои са важните за американския избирател теми?

Две са основните заплахи за оцеляването на света и всички нас, добави д-р Брандън - едното е разпространението на ядрените оръжия и второто - предизвикателствата, свързани с промяната на климата.

И наистина войната в Украйна, която се води над две години на прага на Европа, войната в Близкия изток, вълните от бежанци, заливащи Европа и САЩ, ураганите и пожарите, предизвикани от климатичните промени, изправят днес света пред огромни изпитания.

Съединените щати засега все още са водеща сила на международната арена. От действията или бездействията на САЩ зависят съдбите на милиарди хора по света. От предстоящите президентски избори в Съединените щати до голяма степен ще се разбере посоката, по която ще се развие международната политика в света. А това е нещо, което ни засяга всички нас. Но каква международна политика да очакваме, ако Доналд Тръмп или Камала Харис влязат в Белия Дом.

Според кореспондента на "Ню Йорк Таймс" във Вашингтон Питър Бейкър международната политика, която се очаква да водят двамата кандидат-президенти - Доналд Тръмп и Камала Харис, може да бъде определена като политика на изолация - такава, каквото предпочита Тръмп; или политика на партньорство и международно сътрудничество - подобна на тази, която водеше Джо Байдън и която Камала Харис обещава да продължи.

Програмата на Доналд Тръмп е "Америка на първо място". Според него всички страни в света са длъжни на Съединените щати заради икономическата или военна помощ, която са получили под една или друга форма.

Той не одобрява много от икономическите международни договори, които страната му е подписала, защото смята, че светът злоупотребява с добрите намерения на САЩ и често ощетява страната му и нейните граждани.

Много често критиките на Тръмп са насочени повече към американските партньори от Европейския съюз и НАТО, отколкото към страни, управлявани от авторитарни правителства като Русия, Китай и Северна Корея дори.

Доналд Тръмп е много горд заради това, че е накарал страните - членки на НАТО, да изпълняват плащанията си в Алианса. Той се заканва, ако стане президент да накара дори Южна Корея и Тайван да почнат да плащат на Съединените щати, ако искат защита от тях.

Тръмп обаче определено е зад Израел и ако бъде преизбран военната помощ към страната ще бъде неограничена. Той няколко пъти заяви, че война в Газа не е добра за имиджа на Израел заради огромния брой убити цивилни граждани. И според него тя трябва да приключи по бързо.

По въпроса с войната в Украйна Тръмп не крие, че помощта за Украйна трябва да бъде поета от страните от Европейския съюз, а не от САЩ. Той постоянно твърди, че ако бъде преизбран, ще спре войната за 24 часа, но не показва нито план, нито на каква цена това може да стане? Има много голяма вероятност Доналд Тръмп да поиска от Украйна да остави на Русия завзетите от нея вече територии. Украйна едва ли ще се съгласи.

Тогава Тръмп може да спре напълно американските помощи за Украйна и да остави страната на произвола на съдбата. А това може да доведе до още по-сложна международна криза, която да застраши и бъдещето на Европейския съюз и на НАТО.

Камала Харис за разлика от Тръмп е по-предсказуема. Тя заявява, че ще продължи да води политика на международно сътрудничество и партньорство. За разлика от Тръмп тя ще се опита да заздрави връзките на САЩ с НАТО и с ЕС, както и със страните от останалия свят. Ако тя стане президент, военната помощ за Израел ще бъде ограничена с цел да се намалят жертвите сред цивилното население в Газа и Ливан. Според американските журналисти Украйна също ще продължи да получава помощи, но те далеч, няма да са толкова щедри, както бяха по времето на Джо Байдън.

И Харис, и Тръмп имат допирни точки във външната си политика. И двамата кандидат-президенти смятат, че Иран е огромна заплаха за сигурността в Близкия изток и че ислямската държава в никакъв случай не трябва да се сдобие с ядрено оръжие.

Много хора по света, а и в Съединените щати, не искат вече Америка да взема участие в международните дела и да изпълнява ролята на световен полицай. Когато попитах съветника на президента Джо Байдън по международните дела - американският дипломат Питър Голбрайт, не е ли време Щатите да спрат да се месят в международните дела и да решават конфликти далеч от американските граници, той ми отговори следното: "Има един период в историята, в който Съединените щати не се интересуваха от международната политика и се изолираха. Това е периода от 1917 г. до 1939 г. Вижте какво се случи със света - Русия бе завладяна от комунизма, а Германия от фашизма. Съединените щати не могат да си позволят повече да не бъдат ангажирани със случващото се по света".

Дали думите на американския дипломат ще се окажат пророчески и САЩ ще продължат водената от тях международна политика - ще разберем след изборите през ноември.

Автор: Симеон Гаспаров, кореспондент на БНТ в Чикаго, САЩ

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ХРОНИКИ ОТ ЧИКАГО:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха нелегални мигранти в столицата
Задържаха нелегални мигранти в столицата
Шахин: Една победа и нещата могат да потръгнат
Шахин: Една победа и нещата могат да потръгнат