НОВИНИ

Севернокорейски войници на фронта срещу Украйна - безпочвен слух или факт?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:22, 22.10.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Южна Корея може да обмисли оръжейни доставки за Украйна, след информацията за връзките между Северна Корея и Русия. Освен Сеул, официален Лондон също смята, че Пхенян вероятно прехвърля войници на руска земя, за да се бият в Украйна. Северна Корея отрече тези твърдения. Има ли севернокорейски войници, подготвяни в руски поделения, за да воюват в Украйна?

Северна Корея отрича да изпраща войници в Русия и това е първата реакция на страната откакто в петък Сеул заяви, че 1500 севернокорейски войници вече са в руския далечен изток, за да се аклиматизират.

снимка: БТА

„Що се отнася до така нареченото военно сътрудничество с Русия, моята делегация не смята за необходимо да коментира подобни безпочвени и тенденциозни слухове, целящи да опетнят имиджа на КНДР и да подкопаят легитимните, приятелски отношения и отношенията на сътрудничество между суверенни държави“, заяви Кима Сон, постоянен представител на Северна Корея в ООН.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Пхенян, че се готви да изпрати 10 000 войници в Русия. Посланикът на Украйна в ООН заяви в Съвета за сигурност, че се очаква тези войски да бъдат готови за война срещу Украйна до 1 ноември. Към тези твърдения днес се присъедини и Лондон.

„В едно тревожно ново развитие вече е много вероятно прехвърлянето на стотици военни части от Северна Корея към Русия да е започнало. Севернокорейски войници, подкрепящи агресивната война на Русия на европейска земя - това е толкова шокиращо, колкото и отчайващо“, каза Джон Хийли - министър на отбраната на Великобритания.

снимки: БТА

Южна Корея от дълго време твърди, че Северът, който разполага и с ядрени материали за бойна употреба, доставя оръжия на Русия за войната в Украйна. Сега Сеул подготвя дипломатически, икономически и военни мерки при различни сценарии на военно сътрудничество между Пхенян и Москва, включително предоставяне на Украйна на смъртоносни оръжия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия е домакин на БРИКС - каква е задачата на Путин
Русия е домакин на БРИКС - каква е задачата на Путин
Предизборно изкушение за колебаещи се: Илън Мъск дава милион срещу подпис на петиция
Предизборно изкушение за колебаещи се: Илън Мъск дава милион срещу подпис на петиция