НОВИНИ

Предизборно изкушение за колебаещи се: Илън Мъск дава милион срещу подпис на петиция

Нарушава ли предложението на Мъск изборния кодекс в САЩ? 

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
20:08, 22.10.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Милиардерът Илън Мъск пусна поредно примамливо предложение за всички избиратели в колебаещите се щати - Пенсилвания, Мичиган, Аризона, Невада, Джорджия, Северна Каролина и Уисконсин. Две седмици преди президентските избори той ще раздава един милион долара на случаен принцип срещу подписване на петиция. Вотът в колебаещите се щати е определящ и се смята, че може да реши изхода от президентската надпревара.
Нарушава ли предложението на Мъск изборния кодекс в САЩ? Милиони долари на случаен принцип – лотария с гласоподаватели или стимул по време на предизборна кампания?

“Имам изненада за вас. Ще раздавам по 1 милион долара на случаен принцип, всеки ден, на хора, които подпишат петицията, от сега до изборите”, заяви ентусиазирано Илон Мъск, собственик на Екс.

Петицията гласи:

“Първата и Втората поправка гарантират свободата на словото и правото да се носи оръжие. Като се подписвам по-долу, аз заявявам подкрепата си за Първата и Втората поправка”.

Няколко дни по-рано Мъск обеща на всеки гласоподавател, който препоръча на друг петицията, и той се регистрира като избирател, да получи 47 долара. За да може да се подпише петицията обаче, трябва всеки гражданин да е регистриран гласоподавател. Точно поради тази причина подписката е добър стимул за голяма част от американците да се регистрират за предстоящите избори. Кампанията на Мъск предизвика дебат в Съединените щати - законно ли е или не.

снимка: БТА

"Може да се каже, че Мъск е в положение, което може да се определи като сива зона, която заобикаля закона”, смята Брат Смит, професор по право.

Според американския избирателен кодекс всеки който плаща, предлага или приема плащане за регистрация за гласуване подлежи, на глоба от 10 000 долара или присъда от 5 години затвор. Стратегията на Мъск в подкрепа на Тръмп може да се определи като заобикаляне на изборните правила. Именно думите “на избирателен принцип” са определящи, защото милиардерът не плаща на никого директно. Но със сигурност така насърчава хората да подпишат петиция и събира данни за вероятно поддръжници на неговите каузи.

“Списъкът може да му послужи в бъдещи кампании. Може и да иска да се кандидатира за президент след 4 години. В такъв случай е добре да имаш такъв списък, нали? Или пък така се насърчават хората да гласуват. С други думи Илън Мъск има чудесен инструмент за контакт с тези хора и за насърчаване на избирателната активност”.

Милиардерът отхвърля критиките и дава пример с Марк Зукърбърг, който през 2020 година дари 400 милиона долара на демократите за логистика на бюлетините, подадени по пощата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севернокорейски войници на фронта срещу Украйна - безпочвен слух или факт?
Севернокорейски войници на фронта срещу Украйна - безпочвен слух или факт?
Великобритания освободи предсрочно още 1100 затворници
Великобритания освободи предсрочно още 1100 затворници