НОВИНИ

Близък изток - ответни удари, евакуация и деескалация на напрежението, възможна ли е тя?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:34, 22.10.2024
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

18 жертви, включително дете, и 60 ранени при израелски удар в Бейрут край най-голямата обществена болница в Ливан, съобщиха местните власти.

Хизбула изстреля ответен ракетен залп срещу Израел. Групировката пое отговорност за нападението с дрон от събота срещу дома на премиера Бенямин Нетаняху в Цезария и увери, че нейната банка ще изпълни ангажиментите си към спестителите след масирани израелски удари срещу редица филиали. На този фон американският държавен секретар Антъни Блинкен е на поредно посещение в Израел в опит да постигне деескалация.

Израелската армия отправи нов призив за евакуация на южното предградие на Бейрут заради предстоящи военни операции в района. Израелски самолети са поразили цели на Хизбула в близост до университетската болница Рафик Харири, но сградата не е засегната, съобщи израелската страна.

Според управата на болничното заведение, няма пострадали сред персонала, но отломки от тежки муниции са поразили соларните панели и фасадата. В близост до комплекса обаче продължават аварийно-спасителните работи след израелските удари в жилищен район. Съобщава се за рухването на поне четири сгради. Ръководството на болницата Рафик Харири заяви, че няма да предприеме евакуация, защото са останали единственото здравно заведение в квартала Дахия- крепост на Хизбула.

Джихад Саадех - директор на болница "Рафик Харири": "Бяхме подложени на атака. Не знаем дали е била целенасочена или не, но Израел няма червени линии“.

Израел съобщи, че подземен бункер на Хизбула за ликвидирания лидер на групировката Хасан Насрала, е построен под бейрутската болница Ал Сахел.

Даниел Хагари - говорител на израелската армия: "Входът е под сградата ал Махди, а изходът е в болница Сахел. Това е бункерът. В него има стаи, легла и инфраструктура за дълъг престой и възможност за управление на бойните действия. Хизбула са построили този бункер под тази болница. Сега в него има милиони долари в наличност и в злато. Призовавам ливанското правителство и международните организации да не позволяват използването на тези пари за терор и нападения срещу Израел. Израелските сили наблюдават комплекса. Не удряме самата болница. Искам да подчертая, че не воюваме с народа на Ливан. Ние сме във война с Хизбула".

Ръководството на болница Ал Сахел днес организира обиколка на журналисти в сградата и определи израелските твърдения като "100 процента неверни". Институцията е частна и никога не е получавала помощ от Хизбула или движението Амал, изтъква персоналът.

Халима ал Анан - медицинска сестра в болница ал Сахел: "Няма тунели на Хизбула. Имаме два надземни и два подземни етажа. На равнище минус едно има кухня и операционни. На минус две са генераторите, моргата и поддръжката".

Хизбула отхвърли възможността за преговори докато сраженията продължават. Основни теми в разговорите на американския държавен секретар в Израел са връщане на израелските заложници, облекчаване на страданията на палестинците в Газа, следвоенното управление на анклава, както и израелският отговор на иранското ракетно нападение от 1 октомври с акцент избягване на ескалация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест с искане за оставката на вътрешния министър под прозорците на МВР
Протест с искане за оставката на вътрешния министър под прозорците на МВР
България и Индия: 70 години дипломатически отношения
България и Индия: 70 години дипломатически отношения