НОВИНИ

СГС даде ход на делото за прекратяване на регистрацията на "Възраждане"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:18, 30.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Софийският градски съд даде ход на делото за прекратяване на регистрацията на партията на Костадин Костадинов "Възраждане". То е образувано по искане на Софийската градска прокуратура, в което се твърди, че сред учредителите има записани хора, които са били починали преди провеждането на учредителното събрание, както и такива, които не са присъствали.

Преди началото на делото привърженици на "Възраждане" се събраха на протест пред Съдебната палата, който се пренесе и пред съдебната зала. В съда се явиха трима от призованите шестима свидетели. По време на разпит от служители на ДАНС те заявили, че не са присъствали на учредителното събрание на партията. В съдебната зала обаче обясниха, че когато са разпитвани били в шок, а по-късно си спомнили, че участвали в събитието в читалището на град Плиска на 2 август 2014 г.

Лидерът на "Възраждане" твърди, че негови привърженици са призовавани на разпит за злоупотреба с лични данни, а били питани за учредяването на партията.

Костадин Костадинов, председател на партия "Възраждане": Оказан е изключителен психологически тормоз върху учредители на нашата организация. Ходили са и са разпитвали възрастни хора и са им казвали реплики от сорта: "Взели сте едни пари преди 6 години, сега ще си платите".

Според прокуратурата обаче сред учредителите има записани хора, които били починали няколко месеца преди учредяването на партията. Други били извън България в деня на събитието, а трети въобще не подозирали, че са присъствали на събитието.

Съдът отново призова на следващо заседание в началото на февруари свидетелите, които не се явиха днес. Отхвърли искането на адвокатите на партията да бъдат разпитани посочени от тях 71 учредители на "Възраждане".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста телефонните измамници, отмъкнали 95 000 лв.
Оставиха в ареста телефонните измамници, отмъкнали 95 000 лв.
Партията на Слави Трифонов ще се яви самостоятелно на изборите
Партията на Слави Трифонов ще се яви самостоятелно на изборите