НОВИНИ

Има ли недостиг на кислорода за медицински нужди в болниците?

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 30.11.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Здраве

Заради голямото потребление има проблем с кислорода за медицински нужди, сигнализираха от болници в страната. Организират се коридори за доставка на кислород, така че да няма недостиг в нито едно лечебно заведение, каза в Русе зам.-министърът на здравеопазването Слави Пачалов. Тази сутрин през Дунав мост приоритетно са преминали две цистерни с кислород от съседна Румъния.

Между 4 и 8 пъти е завишено потреблението на кислород в болниците, където се лекуват по-тежките случаи с коронавирус. Лекари коментираха, че заради по-голямата консумация в последните месеци има моменти, в които доставките се бавят, което поставя под въпрос живота и здравето на пациентите.

Управителят на Комплексния онкологичен център в Русе каза, че нямат проблем с доставките на кислород за COVID отделението, а по-скоро с количествата - имат само десетината бутилки, които са им наследство от АГ-болницата, съществувала преди години тук.

Д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексен онкологичен център-Русе: Съдове няма. Сега в момента има 6-7 човека, които са на кислород и го консумират, и ако по време на една операция кислорода е в ниски стойности - 2-3 литра на час, тука нещата са малко по-други, има хора на по 10 литра на минута. И затова свършват бутилките.

Разказ на пациент от COVID отделение: В стаите липсваха части от кислородни апарати

А купуването на още кислородни бутилки изисква време, тъй като за това е необходимо да се подготвят много документи. Заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов каза, че проблемът вече е решен за цялата страна.

Слави Пачалов - зам.-министър на здравеопазването: Фирмите, които го доставят, са си осигурили бутилки, имат достатъчно бутилки, така че да предоставят - някъде се купуват, някъде се наемат под наем, но кислород има.

В отделението за лечение на болни с коронавирус в русенския онкологичен център половината от пациентите са на кислородна терапия.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Погребаха убития ирански ядрен учен
Погребаха убития ирански ядрен учен
Проверки на къщите за гости и хотели в Благоевградско преди студентския празник
Проверки на къщите за гости и хотели в Благоевградско преди студентския празник