НОВИНИ

Шефката на Агенция "Митници" излиза на свобода срещу 10 000 лева гаранция

Трябва да се лекува от тежко онкологично заболяване

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:41, 14.10.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Петя Банкова излиза на свобода под парична гаранция в размер на 10 000 лева. Не е отпаднало обоснованото предположение, но няма опасност да извърши друго престъпление.

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Освен това здравословното й състояние е влошено. Тя беше задържана в началото на април в т.нар. "афера "Митници", заедно с баща и син Марин и Стефан Димитров за търговия с влияние, корупция, контрабанда и пране на пари. По аферата са обвиняеми още бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и Никола Николов - Паскал.

Паричната гаранция беше поискана, както от адвокатите на Петя Банкова, така и от самата прокуратура с аргументите, че през последните четири месеца от общо 6, Петя Банкова е била предимно в лечебни заведения и се е лекувала от тежко онкологично заболяване. Самият прокурор по делото каза, че за да може Петя Банкова да се лекува ефективно, не само нейната свобода не трябва да бъде ограничена в условията на следствения арест, но дори поставянето на мярка "под домашен арест", би попречило на нейното лечение.

Освен това на 10 октомври тя е дала показания в качеството си на обвиняем и по този начин е съдействала на разследването. Факт, който е отчетен от прокуратурата и от съдия Тони Гетев, който се произнесе по делото по мярката за неотклонение.

Адвокатите й настояват, че от 18 тома дело от началото на разследването, когато Банкова е била задържана, до момента материалите за разследването са нараснали до 82 тома.

Пред съда Петя Банкова не каза нищо друго освен, че се присъединява към пледоарията на своите адвокати за по-лека мярка.

Прокуратурата обяви, че вече са изпратени всички документи за искането на екстрадиция на Паскал от република Сърбия, където беше задържан преди около две седмици в Белград.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суперкола от бъдещето развива 580 км/ч и ще се произвежда в родопско село
Суперкола от бъдещето развива 580 км/ч и ще се произвежда в родопско село
7 души са задържани при акция срещу купуване на гласове в Сливенско
7 души са задържани при акция срещу купуване на гласове в Сливенско