НОВИНИ

Шест листенца бяха добавени към "Дървото на живота" във ВМА в памет на донорите на органи

Дърво на живота - донори - ВМА
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:27, 08.10.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Шест листенца бяха добавени към "Дървото на живота" във Военномедицинска академия (ВМА) на церемония в памет на донорите на органи и в знак на признателност към техните близки. Със събитието се отбелязва и Европейският ден на донорството и трансплантациите.

Общият брой на извършените трансплантации във ВМА е 104, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на лечебното заведение. С цялото усилие на екипа ни и с разбирането от страна на Министерството на отбраната отделяме много средства за инвестиции за тази програма. В този ден сме изключително горди с резултатите ни, каза още той и посочи, че в болницата няколко екипа имат готовност да реагират по всяко време на денонощието, ако има донорска ситуация. Ще продължим да инвестираме в този процес, защото разбираме колко е отговорна тази задача за държавата и ние ще я изпълним, допълни той и благодари на екипите от Военновъздушните сили, които съдействат при транспортиране на органи за трансплантации, както и екипите, ангажирани с трансплантации. Ген. Мутафчийски благодари на близките на донорите, които в тежък за тях момент, са дали съгласие да се трансплантират органите на починалия на чакащи за трансплантация пациенти.

Благодарност към роднините на донорите и към лекарите поднесе и директорът на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. Трябва да оценяваме труда на лекарите, за да може те да се чувстват спокойни и уверени в това, което правят, а институциите да съдействаме с каквото можем, допълни тя. Заедно можем да постигнем по-добри резултати, каза още тя.

Не е лесно 20 години да поддържаме това ниво на качеството на трансплантациите, но това се дължи на нашия ентусиазъм и на ръководството на болницата, като цялата болница прие трансплантациите като кауза, каза проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

Подполковник Пламен Дончев от 16-а авиационна база на Военновъздушните сили каза, че за тях е гордост и чест да допринасят за спасяване на човешки живот. Участваме в транспортиране на органи за трансплантации и от други европейски партньори, но за съжаление това се случва много рядко, каза още той.

Рая е дете – чудо, дошло на този свят след много голяма борба, в която с мен влязоха лекарите от болницата, каза Петя, майката на Рая. През 2023 г. Петя имаше успешна бременност, след като беше претърпяла чернодробна трансплантация във ВМА.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, лекари и пациенти, на които са трансплантирани органи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев отпадна в първия кръг във Валенсия
Адриан Андреев отпадна в първия кръг във Валенсия