Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шеста положителна проба за COVID-19 в Паничерево, селото е под карантина

от БНТ
07:46, 15.04.2020
Чете се за: 01:33 мин.
Регионални

Шеста положителна проба за COVID-19 в блокираното от полунощ село Паничерево. Това обяви за БНТ общинският кмет Мариян Цонев. Това беше потвърдено и на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Гурковското село Паничерево е поставено под пълна карантина със заповед на министъра на здравеопазването. Вчера от болницата в Стара Загора избяга болен с COVID-19 и се прибра с такси в Паничерево.

Селото е поставено под полицейска блокада, различни полицейски постове, жандармерия са разположени в населеното място. Никой не може да влиза и излиза от село Паничерево.

Тези, които са навън и имат постоянен адрес могат да се приберат днес до 20 часа, ако не го направят остават извън населеното място.

Избягалият вчера болен пациент е намерен веднага в дома си и е откаран със специализирана линейка отново в болницата. Шофьорът на таксито през целия ден вчера се укриваше по неясни причини, снощи той бе установен от полицията. Автоматично е поставен под 14-дневна карантина и към момента не може да бъде разпитан. Не е ясно колко хора е превозил след избягалия с коронавирус пациент.

Проф. Лилия Пекова - началник на Инфекциозното отделение в УМБАЛ - Стара Загора: Възможно е той да се е възползвал от факта, че в началото на всеки работен ден неи подготвяме амбулаториите за работа и специално тази амбулатория, която е свързана със сектора, в който той е настанен, е предназначена за работа с подозрителни за COVID-19 пациенти, тя е била подготвена, ключовете са били сложени във вътрешната страна на вратата, той се е възползвал от това и е напуснал самоволно клиниката. Това, което вече направихме, е да поставим под ключ целия сектор, за да можем да имаме все пак поглед върху пациентите и да не се допускат подобни изяви.

Мариян Цонев - кмет на Община Гурково: Хората вече са си по къщите, няма излизане, няма и влизане в селото. Направили сме организация в Общината, за да бъдат доставени продукти от фирмите до КПП-то. Навътре ще бъдат взимани от нащши общински съветници и от собствениците на магазините. За лекарствата по същия начин - рецептите ще бъдат давани на КПП-то и от там служебна кола на общината ще ходи до аптеките и ще купува лекарствата. Никакви хора няма да влизат или излизат, само тези, които са на химиотерапия ще бъдат допускани извън селото.

Атанас Граматиков - кмет на Паничерево: Има няколко случая за химиотерапия, ще се предприемат съответните мерки, хората ще бъдат здравнообслужвани. Налагат се тези мерки, за да се успокои всичко.

Има индикации за шеста положителна проба на коронавирус в Паничерево.

Халил Летифов - зам,-председател на ДПС: 1000 бързи кръвни теста дари Делян Пеевски за жителите на село Паничерево.

От днес започва масово тестване на жителите на Паничерево с бързи тестове. По информация на Националния щаб за борба с коронавируса, цялото население ще бъде проверено.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
40 нови случая на COVID-19 у нас, починалите вече са 36
40 нови случая на COVID-19 у нас, починалите вече са 36
Петима лични лекари ще бъдат тествани в Банско
Петима лични лекари ще бъдат тествани в Банско