НОВИНИ

Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 06.12.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
зима път
Снимка: БТА
Слушай новината

Предстои понижение на температурите и във високопланинските райони, в Северна и Западна България е възможно дъждът да премине в сняг, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.

Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработка на трасетата с инертни материали. Там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Ако е необходимо, е възможно временно да се ограничи в определени участъци и движението на тежкотоварните камиони, за да може снегорините да почистят трасето, да не се образуват задръствания и да се блокира движението, посочиха от Пътната агенция.

Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на специализираната техника, допълниха от АПИ.

От днес започва третият етап от акция "Зима", в който ще се проверява техническата изправност на автомобили и фаровете, съобщиха по-рано от МВР. От вътрешното министерство напомниха на шофьорите, че моторните превозни средства трябва да се движат с включени светлини през деня. Препоръчаха и да се провери изправността на спирачната система, да се проверят и поддържат чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите, както и да се провери оборудването за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

Повече за времето четете тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверете функционалната си грамотност с теста на PISA?
Проверете функционалната си грамотност с теста на PISA?
Победата на Григор Димитров над Даниил Медведев в Париж попадна в Топ 10 на тенис мачовете на 2023 г.
Победата на Григор Димитров над Даниил Медведев в Париж попадна в Топ 10 на тенис мачовете на 2023 г.