НОВИНИ

Шолц: Конфликтът в Украйна може да се проточи години

олаф шолц посети българия следващата седмица
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:55, 31.03.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че конфликтът в Украйна може да се проточи няколко години. Шолц изрази това мнение по време на конференцията „Der F.A.Z.-Kongress 2023”.

"Ще направим всичко възможно, за да продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Може да се случи така, че този конфликт да се проточи две, три, четири години... Това ще бъде изпитание за всички нас", каза Шолц.

Според него, когато става въпрос за държавните граници, Москва не може да се позовава на предишните международни споразумения, които вече не са валидни. "Украйна не трябва да губи. Не може да има мир, диктуван от Русия", заключи Шолц.

В същото време Киев не е готов да приеме подобна прогноза за продължителността на конфликта. Андрий Мелник, бившият посланик на Украйна в Берлин, заяви по време на същата конференция, че властите в Киев се надяват да постигнат мир още през 2023 г.

По-рано Руслан Стефанчук, председателят на Върховната рада на Украйна, беше заявил необходимостта от бърза победа. "Не сме в състояние да се борим до пълно изтощение", каза той в интервю за "Таймс".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков помогна на Олимпиакос да спечели гръцкото дерби с Панатинайкос в Евролигата
Везенков помогна на Олимпиакос да спечели гръцкото дерби с Панатинайкос в Евролигата
Даниил Медведев е първият финалист в Маями
Даниил Медведев е първият финалист в Маями