НОВИНИ

Шри Ланка забранява бурките на обществени места

шри ланка забранява бурките обществени места
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:48, 13.03.2021
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Шри Ланка предприе значителна стъпка към забрана на бурки на публични места и други покривала от съображения за националната сигурност.

Министърът на обществената сигурност Сарат Веерасекара каза пред Би Би Си, че е подписал заповед на кабинета, която сега се нуждае от одобрение от парламента.

Длъжностни лица казват, че очакват забраната да влезе в сила много скоро.

Ходът идва близо две години след вълната от координирани атаки срещу хотели и църкви на Великденската неделя. Атентатори самоубийци се насочиха към католически църкви и туристически хотели, убивайки над 250 души през април 2019 г. "Ислямска държава" заяви, че е извършила атаките.

Докато властите издириха бунтовниците, беше внедрена спешна краткосрочна забрана за покривала на лица в преобладаващата от будисти нация. Сега правителството смята да го въведе за постоянно.

Миналия месец сесия на ООН по правата на човека разгледа нова резолюция относно нарастващите проблеми с правата в Шри Ланка, включително относно отношението към мюсюлманите. Шри Ланка категорично отрече обвиненията и помоли страните членки да не подкрепят резолюцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 97-годишна възраст почина "Гласът на Формула 1"
На 97-годишна възраст почина "Гласът на Формула 1"
Утре остава топло, валежи и застудявания през новата седмица
Утре остава топло, валежи и застудявания през новата седмица