НОВИНИ

Ще има ли комисия в парламента за "Турски поток"?

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:22, 03.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

ПП-ДБ настояват да се създаде комисия за изчезналия стратегически документ "Пътна карта за разширение на газопреносната система на България", както и за реализацията на проекта "Турски поток". ГЕРБ-СДС и ДПС са съгласни, но настояват да се включи и "Лукойл" в тази комисия.

Нов спор между досегашните партньори. Причината: наричания от ПП-ДБ "Турски", а от ГЕРБ-СДС "Балкански поток". Втората по големина коалиция иска създаването на временна парламентарна комисия. Пише в мотивите, че проектът за изграждане на нов тръбопровод струва 3 милиарда лева, с него Русия заобикаля Украйна при транзита на газ към Европа и това й е позволило да започне войната.

Борисов отговори:

"Тя е 100 % българска, изцяло на територията на България, 100% акциите са на българи. Към днешна дата има милиард и 309 милиона печалба чиста. А и геостратегически - виждате как ние наказваме Австрия и Унгария, когато си пожелаем. И ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция, още днес може да внесат решение не да си чешеме езика, а да спрем "Балкански поток". Предлагам или да го спрем или да го продадем. От Солун през Петрич влизат между 8 и 10 милиона руска газ в България. Колкото и да не им се иска на колегите само руска молекула има в нашите тръби за съжаление", подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Страхът вилнее в ПГ на ГЕРБ. Господин Борисов подведе за пореден път българското общество и каза, че това е българска тръба за "Турски поток", че е българска тръба и българите могат да разчитат на нея. Всъщност тъкмо неговото правителство отдаде 90 % от капацитета на тръбата на руснаците", коментира Венко Сабрутев - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

ГЕРБ-СДС предлагат комисията да разгледа и дейността на "Лукойл".

"За да могат българите да видят, че от едното милиарди печелят, а от другото левчетата от вашите джобове от дизел и бензин - милиарди са изтекли към Швейцария", каза Борисов.

"Комисията ще я подкрепим, дори сме разговаряли с колегите - включваме и "Лукойл", а имам уверението от вчера от господин Петков, че те ще подкрепят и за "Лукойл" - ще бъде една комисия за разследване - нека да видим всичко да се разследва, всичко да стане ясно. Ние дължим на хората истината по всеки един проект - от кой е спечелено, от кой е загубено и къде са отишли парите на хората", заяви Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

В зала ПП-ДБ поставиха редица въпроси:

"Къде е пътната карта? И защо тя не се намира в деловодството на българската държава, а се намира в имейлите на руски депутати? Кой и колко открадна от строежа на "Турски поток"? Искате още, ще ви дам: нямам търпение да ви видя физиономиите, когато пратим документа на прокуратурата", каза Венко Сабрутев - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Нямам търпение да ви видя физиономиите, уважаеми колеги, когато парламентарните избори минат. 20-ина от вашите колеги няма да бъдат тук", подчерта Петър Николов - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Имаме нужда от лекарския кабинет, веднага да дойде лекар, защото този човек живее с мисълта, че в залата е Путин, Русия, руснаци", каза Цончо Ганев - депутат от ПГ на "Възраждане".

"Къде бяхте, като ви нямаше 9 месеца, колеги жалки от ПП-ДБ? Защо, вие си бяхте сглобка, вие имахте достъп до властта?", попита Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

По-рано депутатите спориха 4 часа с няколко почивки - да разглеждат ли законопроект за искове за защита на колективните интереси на потребителите. Причината - нямаше доклад от комисия. БСП обаче настояха точката да се разгледа. Така на седмия час законът не беше приет, а времето на парламента - загубено. По-рано депутатите отхвърлиха предложението на "Възраждане" за забрана на хазартни реклами.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крумовград победи Хебър в голово шоу и се изкачи на шесто място в класирането
Крумовград победи Хебър в голово шоу и се изкачи на шесто място в класирането
Гласят Шави за бъдещ селекционер на Испания
Гласят Шави за бъдещ селекционер на Испания