НОВИНИ

Ще има ли рокади в Националното следствие?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:39, 16.05.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има ли рокади в Националното следствие? Ясен Тодоров поиска да види мотивите, с които Борислав Сарафов е предложил да бъде освободен като заместник-директор на Националната следствена служба. В "Денят започва" Тодоров твърди, че всичките му медийни участия са били съгласувани с пресцентъра на прокуратурата.

Тодоров: Ще подам оставка, ако се докаже, че взривът срещу кортежа на Гешев не е целял убийство

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Ясен Тодоров изтъкна, че ако мотивите касаят само неговите медийни изяви, той има доказателства, че всяка от тях е съгласувана с пресцентъра на прокуратурата, както било по правила.

Относно израелския експерт, който Тодоров е завел на мястото на взрива срещу автомобил, в който се вози главния прокурор, той за пореден път обясни, че този експерт, чието име не се назовава от съображения за сигурност, е бил у нас по покана на Ционистите.

Федерацията на ционистите: Целта на посещението на израелския експерт у нас е среща с членовете на нашата организация

Според твърденията му той е заведен там не по разпореждане на главния прокурор, а целта била да се чуе неговото експертно мнение с цел обективност.

"Този специалист, който беше на произшествието, изложи пред мен своето становище и аз му имам пълно доверие. Ако покаже друго експертизата, ще си подам оставката. Според становището му това устройство, не мога да му кажа името, не съм сигурен, че е това, което изтече, е било използвано за военни цели с осколки с голям поразяващ ефект", каза Тодоров.

Темата с напрежението между Гешев и Сарафов беше коментирана в "Денят започва" и от съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Според него вчера от двата брифинга - този на главния прокурор и този на заместника му, е станало ясно, че ключови дела са държани на трупчета.

"Ако досега тези дела са били на трупчета и е дошло време да започне интензивна работа по тях - смятам, че това ще бъде полезно за българската демокрация. Този симптом допълнителен показва, че в България не остана незасегната власт. Триадата: законодателна, изпълнителна, съдебна власт, са дестабилизирани", каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Днес се очаква главният прокурор да внесе искане в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за освобождаването от поста на директора на Националното следствие и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.

Ако тази процедура бъде задействана, са необходими 8 гласа, за да бъде освободен Сарафов от поста.

Още подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Продължаваме Промяната" решава дали да подкрепи кабинет начело с Мария Габриел
"Продължаваме Промяната" решава дали да подкрепи кабинет начело с Мария Габриел
Отвориха позлатения мавзолей на Пеле в Сантос
Отвориха позлатения мавзолей на Пеле в Сантос