НОВИНИ

Тодоров: Ще подам оставка, ако се докаже, че взривът срещу кортежа на Гешев не е целял убийство

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 16.05.2023 (обновена)
6227
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев са съгласувани изцяло с Борислав Сарафов. Това заяви в "Денят започва" зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров.

"Медийните ми изяви на 2 и 3 май са изцяло съгласувани с пресцентъра на МВР* и самия Борислав Сарафов, като даже той заяви на останалите зам.-директори и говорителя на националното следствие, че от един момент нататък само аз ще комуникирам с медиите", заяви той.

*Бел. ред. - След участието на Ясен Тодоров в "Денят започва" от пресцентъра на МВР коментираха за БНТ, че нямат отношение към организирането и съгласуването на изявления на служители от Националната следствена служба. Допускат, че Ясен Тодоров е направил лапсус, като е искал да каже "пресцентъра на прокуратурата".

Сарафов нарече Гешев "неуравновесен" и заяви, че се страхува за живота си

Тодоров заяви, че единствено е потвърдил казаното от Сарафов в деня на инцидента - че взривното устройство е направено, за да убива хора. Потвърди и за присъствието на израелския експерт.

"Израелският специалист, който беше на местопроизшестието за кратко време, изложи становището си и аз му имам доверие. Пред вас казвам, че ако експертизата установи друго, ще си подам оставката. Според становището на този човек е използван някакъв вид взрив за военни цели, изстрелва осколки с голяма скорост и голям поразяващ ефект".

Той не коментира подробности около разследването, но заяви, че на всички е пределно ясно, че Иван Гешев е бил сам в автомобила. Тодоров потвърди, че той е завел израелския специалист до мястото на взрива и подчерта, че експертът сам е предложил съдействие.

Ясен Тодоров показа съобщението, което Борислав Сарафов е изпратил до колегите си в деня на инцидента. От него става ясно, че чуждестранният експерт е ръководител на антитерористичното звено на Израел.

"Бих отишъл с най-голямо удоволствие на изслушване в парламента, но само при положение, че това стане при закрити врата и без телефони, които записват", каза зам.-директорът на НСлС.

Коалицията ПП-ДБ поиска изслушването на Гешев, Сарафов и Ясен Тодоров в НС

Тодоров не знае в националното следствие да има разследвания срещу Бойко Борисов, но коментира, че има такива срещу други народни представители.

"Ясно е на чия страна съм - с пълното съзнание, че това може да ми доведе усложнения в живота, не мога в името на някакъв комфорт да си мълча, защото искам да мога да гледам хората в очите (...) В петък, 5 май, ние се разделихме като екип и приятели. Аз съм бил изключително лоялен към директора на националното следствие", каза Ясен Тодоров.

Коментира, че един главен прокурор, директор или зам.-директор на Националното следствие не би трябвало да се поддава на натиск или да иска охрана. На въпрос отправяни ли са заплахи към самия него, Тодоров отговори:

"От вчера следобед един дрон влиза в терасите на едно ваканционно жилище, което е собственост на родителите на съпругата ми и го ползваме почти всеки уикенд".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емполи се спаси в Серия А, след като направи равенство с изпадналия Сампдория
Емполи се спаси в Серия А, след като направи равенство с изпадналия Сампдория
БУБА Баскетбол U16 завърши на трето място в европейската младежка лига, ЦСКА са пети
БУБА Баскетбол U16 завърши на трето място в европейската младежка лига, ЦСКА са пети