НОВИНИ

Татяна Дончева: Гешев не е за ролята, която кукловодите са му отредили

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 16.05.2023
9465
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

В съдебната система има проблем, който се задълбочава от няколко години, а сега наблюдаваме малка своеобразна кулминация. Така лидерът на "Движение 21" и член на Левицата Татяна Дончева определи скандалите в прокуратурата от последните дни.

Според нея всички участници в тях трябва да подадат оставки - Иван Гешев, Борислав Сарафов, Ясен Тодоров, а парламентът спешно трябва да попълни квотата си във ВСС.

Татяна Дончева сравни раздора между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов с времената на Никола Филчев и убития Николай Колев.

"Още докато Гешев беше прокурор в специализираната прокуратура, разбрахме, че това момче не е за тази работа, която кукловодите са му отредили. По две причини - първо, защото милиционерът е установка. Това е психопрофил, емоционална, физическа, интелектуална и психическа даденост, която е пригодена за дадени места и е много ефективна, но има и работни места в правосъдието, за които не е пригодена. Сега сме направили предоставянето на прокуратурата на Академията на МВР - Сарафов и Тодоров са от една група, а Гешев - от годината след тях.

Когато Филчев беше главен прокурор, Филчев живееше в поделението на баретите, защото се страхуваше, че някой някъде ще го убие. Основна фигура в реденето на интригата на държавата тогава беше Алексей Петров, който и сега е активен по темата. Като се появи Алексей Петров на пързалката за кънки, аз знам, че тука нещо е нечитаво.

Гешев първо беше под въпрос. За разлика от Филчев, той беше под въпрос и още отпреди това се коментираше - "Абе, това момче, добре ли са го огледали, става ли за тая работа?". Назначиха го Цацаров, Бойко Борисов и Делян Пеевски. А сега започват да говорят за народа, за чест и достойнство.

Три години той не можа да се сети какво разследва и защо го разследва - и не става дума само за барселонската къща, а за джуджета, фотоволтаици и други такива неща.

Обстоятелството, че отвсякъде ни натискат за промени в съдебната система, значи че проблемът е много по-голям от това дали ще нарекат един гърмеж атентат или ще ми навират израелските ционисти на всяко пето изречение и ще смятат, че от това ще имат някаква международна индулгенция, че от това Америка ще им даде подкрепа - да ходят в Америка за щяло и не щяло по частни покани, да не е ясно какво точно правят и какво целят точно.

Това е проблемът - неправилно е очевидно функционирането на прокуратурата и то трябва да бъде коригирано. Корекциите касаят няколко неща - най-трудното е конституцията, след това - органите в съдебната система, попълването на ВСС, което Народното събрание трябва спешно да направи заедно с бюджета", каза Дончева.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция победи Финландия на Световното първенство по хокей на лед с дузпи
Швеция победи Финландия на Световното първенство по хокей на лед с дузпи
Интер срещу Милан за място на финала в Шампионската лига
Интер срещу Милан за място на финала в Шампионската лига