НОВИНИ

Ще мине ли вотът на недоверие - коментар на социолозите

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 22.06.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Политика
Слушай новината

Защо нито една политическа партия не иска да издигне кандидатура за председател на НС? Зад това има два аргумента, заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" социологът Боряна Димитрова.

Заради липса на кворум парламентът не може да започне заседанието за избор на нов председател

Единият е технически, но много важен. Всеки изчаква да види как ще мине вотът на недоверие. Ако не мине, е една ситуацията, ако мине - друга.

Вторият въпрос е в обсега на политическите стратегии. Основната аргументация на ГЕРБ при искането на оставката на Минчев е следната - нямаме против него, но вие загубихте парламентарното мнозинство. Основното обвинение към ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" е, че формират ново парламентарно мнозинство. От това да са с "Възраждане" се пазят и ДПС и ГЕРБ. До момента, докато не гласуват обща кандидатура, това е просто внушение, но аок застанат зад обща кандидатура, могат да бъдат разпознавани и етикетирани като мнозинство. Играта с това кое е мнозинството и кой губи е стратегическият момент, каза Боряна Димитрова.

Според социологът Първан Симеонов на ГЕРБ и ДПС не им е приятна ситуацията, защото са свикнали отдавна да ги пакетират. На "Възраждане" им е неудобно. Те направиха грешна стъпка да бъдат пакетирани и да задълбочат това пакетиране с изказванията си с ГЕРБ и ДПС.

Той определи оставката на Минчев като грешка.

Заяви още, че ИТН може частично да консолидират остатъчни привърженици, но може да потеглят окончателно към политическо размиване. При едни нови избори тяхната съдба е неясна.

Все още има една силна протестна енергия, която ако сега тръгнем към избори и тази енергия бъде мобилизирана, може да се разместят и политическите и електоралните пластове, заяви Димитрова.

Ще мине ли вотът на недоверие и как ще се преразпределят силите в парламента - вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ И ПРЕНАРЕЖДАНЕТО ВЪВ ВЛАСТТА

ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА ЗА ГЛАСУВАНЕ НА ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ В 19.10 Ч. МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ НА ЖИВО НА BNTNEWS.BG И ВЪВ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА "ПО СВЕТА И У НАС"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Терзийски, ПП: Изборът на председател на НС е тест за синхрона в опозиционната коалиция
Йордан Терзийски, ПП: Изборът на председател на НС е тест за синхрона в опозиционната коалиция
Серина Уилямс отново се забавлява на корта
Серина Уилямс отново се забавлява на корта