НОВИНИ

Липса на кворум в НС провали заседанието за избор на нов председател

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:02, 22.06.2022 (обновена)
10351
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Провален кворум и блокиране на избора на председател на Народното събрание. След три пъти преброяване Народното събрание не успя да започне редовното си заседание тази сутрин. За началото на пленарното заседание не се регистрираха групите на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". Така те блокираха и определения за първа точка в заседанието избор на председател на Народното събрание.

След отстраняването на Никола Минчев длъжността председател на парламента изпълнява Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната". От коментари на депутати тази сутрин обаче стана ясно, че нито една партия не планира да издигне кандидат за председател на НС - както от управляващата коалиция, така и от опозицията.

Ето и коментарите на някои от депутатите след проваляне на заседанието:

Мустафа Карадайъ, ДПС: "Винаги в Народното събрание се е твърдяло, което е и вярно, че кворумът е отговорност на управляващите. И защо този въпрос го задавате на опозицията? Не знам от вчера, от днеска, от цялата последна седмица нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Бойко Рашков са ми се обаждали да ми дадат някакви указания и аз не знам какво да правя, а те са единствените носители на истината".

Настимир Ананиев, ПП: "Виждаме и новото мнозинство на ДПС, което организира никой да не влезе в зала от тази нова четворна коалиция. Интересно е довечера на собствения си вот на недоверие дали ще присъстват. Ние сме тук да работим и трябва да дойдем на работа. Днес новото мнозинство не дойде на работа. Трябва да отговаря пред своите избиратели. Първата точка беше тяхната точка, която трябваше да обсъдим за избор на нов председател на НС".

Георги Свиленски, БСП: "Днес искат да няма председател. Днес искат да има безвремие, да има хаос, да няма подредена държава. Ние като парламентарна група се противопоставяме върху този начин на поведение и призоваваме, ако има ново мнозинство в българския парламент да влезе в зала, а не по улиците".

Антоанета Цонева, ДБ: "Въпросът е как ще мине вотът на недоверие. Очевидно всички маневри, на които в момента сте свидетели, се реферират към него. Пак повтарям, това мнозинство не желае преди вота на недоверие да покаже още веднъж в залата, че действа в пълна координация и синхрон помежду си и са създали плътно ново мнозинство. Просто това е начин да се скрият от хората и да изчакат часа на вота".

Десислава Атанасова, ГЕРБ: "Управляващите събират кворум от 121 и те имат този ангажимент. Това, което обаче се видя днес в пленарната зала, е, че три пъти вече правителството падна. Те имат не повече от 110 гласа. Това, което ще се види довечера в 19.10 ч., когато е извънредното заседание, е, че правителството ще падне за четвърти или пети път, ако има прегласуване".

Ива Митева, ИТН: ИТН в момента е опозиция. "Ние не сме част от управляващите. Натискът върху нас е ужасен. Вие как бихте се чувствали всеки ден да получават по няколко есемеса и натиск, и убеждение от кой ли не? Това е обидно към нас като депутати.

- Довечера ще гласувате ли?

- Да, ще гласуваме. Аз ще гласувам "за", казах го няколко пъти".

Костадин Костадинов, "Възраждане": Всичко това, което се случва в българския парламент, смятаме, че в момента слага един достоен некролог на работата на това Народно събрание, обаче има още нещо, което до голяма степен е безпрецедентно и до голяма степен слага некролога не просто на НС, а и на така наречения български преход.

Вижте още в репортажа на Десислава Маркова.

Горещи дебати за вота на недоверие към правителството в НС (ОБЗОР)

Снимки: БГНЕС

Тази вечер на извънредно заседание в 19.10 ч. народните представители трябва да гласуват вота на недоверие към правителството. До толкова продължиха ожесточените дебати вчера, а по закон гласуването трябва да е най-рано 24 часа след това.

В случай, че депутатите съберат 121 гласа в подкрепа на вота, президентът трябва да връчи мандат на първата политическа сила, ако тя не успее да състави правителство - на втората, ако и тя не успее - на трета политическа сила, избрана от него.

Вотът беше внесен от ГЕРБ-СДС с мотив провал във финансовата и икономическата политика на страната.

ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА ЗА ГЛАСУВАНЕ НА ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ В 19.10 Ч. ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО НА BNTNEWS.BG И ВЪВ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА "ПО СВЕТА И У НАС"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс отново се забавлява на корта
Серина Уилямс отново се забавлява на корта
Ивайло Мирчев: "Демократична България" няма да предложи кандидат за председател на НС
Ивайло Мирчев: "Демократична България" няма да предложи кандидат за председател на НС