НОВИНИ

Горещи дебати за вота на недоверие към правителството в НС (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:40, 21.06.2022
Чете се за: 08:12 мин.
У нас
Слушай новината

Горещи дебати за вота на недоверие към правителството в Народното събрание.

Заседанието на парламента започна с призив от председателя, който по-късно беше многократно нарушаван.

Парламентът гласува вота на недоверие в 19.10 ч. в сряда

"Моля всеки да се разграничи от език на омразата и физически контакти и сблъсъци", призова председателят на Народното събрание Мирослав Иванов.

От "Има такъв народ" изтъкнаха, че по темата Северна Македония е налице национално предателство. Предателство имало от отцепилите се.

"Беше дадено доверие на шестима души, които стоят на последния ред в залата. Вече са почтени, нищо, че ги разиграха на борсата. Напоследък като говорим свободно сме мафиоти. От вчера и президентът е част от мафията. И той е ГЕРБ и ДПС, защо ли, защото е свободен и говори истината. Защото грозната истина не се харесва на Кирил Петков", допълни Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Като мотиви за вота в секторите финанси и политика от ГЕРБ изтъкнаха, че народът обеднява бързо заради инфлацията. И предупредиха, че се поставя под риск датата за влизане в еврозоната.

"Това правителство заслужава да получи вот на недоверие за цялостната му политика - огромен и загробващ държавен дълг", добави Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Финансовият министър контрира.

Асен Василев към опозицията: Вашата философия е "да го духат бедните"

"Износът расте и то не заради вашата опорка, че е заради износа на оръжия, а във всички сфери на икономиката. Дългът е намален. Ако дългът в момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Вашата философия е да го духат бедните", заяви вицепремиерът Асен Василев.

"Моля тази реплика да не се повтаря в залата", каза председателят на парламента Мирослав Иванов.

"Ако аз кажа да го духат бедните, ще ме изгоните", допълни Цончо Ганев от "Възраждане".

Премиерът Петков изтъкна всички успехи на кабинета по сектори.

"Увеличихме минималната заплата, подкрепихме семействата, безплатни детски градини. За пенсионерите увеличихме пенсиите, това е безпрецедентно увеличение, което не се е случвало 13 години. Днешният вот е базиран на други наши резултати. Това правителство няма да позволи да се краде", заяви премиерът Кирил Петков.

Кирил Петков: 4 човека са причината за този вот - Борисов, Пеевски, Митрофанова и Слави Трифонов

Той се обърна към всички депутати и особено към тези от "Има такъв народ".

"Вие сте влезли с чисти идеали. Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи, призовавам ви да се сетите за своите избиратели. Там няма нито Трифонов, нито Борисов, нито Митрофанова", допълни Кирил Петков.

Не липсваше напрежение и между "Има такъв народ" и отцепилите се от партията.

"С теб не разговарям. Господин Караджов диктуваше парите за регионалното министерство. Тошко Йорданов каза: Любо, отивате на съвет и, ако парите не се дадат на нашите министри, сваляме правителството. Така ли беше?", зададе въпрос независимият депутат Иво Атанасов към Тошко Йорданов.

"Не съм казал затова сваляме правителството. Казах, че този бюджет ще мине трудно", заяви Тошко Йорданов.

"Защо вие от ИТН си правите публично харакири пред българския народ?", каза Даниел Лорер.

Министри и депутати защитиха икономическата политика на кабинета.

"Дефицитът може да се предотврати от новото мнозинство, ако се спре увеличението на пенсиите и се спрат парите за пътищата", заяви Владислав Панев от "Демократична България".

От "Има такъв народ" припомниха, че нямат нищо общо с ГЕРБ.

"Нашето оттегляне на доверието е заради двама човека - Кирил Петков и Асен Василев", заяви Тошко Йорданов.

"Истинската причина за този вот на недоверие са 4 човека: Борисов се страхува, че правосъдието ще дойте. Пеевски се страхува, че до неговите фирми няма да стигнат тези пари, госпожа Митрофанова не е страшна, понякога може да не я слушате за всичко. Пропуснах от кого ще е четвъртият есемес - от Слави Трифонов", заяви Кирил Петков.

"Господин премиер то правосъдието дойде. Българският съд обяви, че арестът, изпълнен от този комунист до вас, е незаконен и неграмотен. Вашето правителство може да остане като парадокс и анекдот", коментира Тома Биков от ГЕРБ.

"Спомням си една ваша книга карикатура на диктатор за господин Борисов. Как станахте карикатура на този диктатор, господин Биков", каза вицепремиерът Асен Василев.

"Започнах да симпатизирам на Борисов по времето на Орешарски", отговори Тома Биков от ГЕРБ.

"Господин Биков не си обяснявайте трансформацията с БСП. БСП не ви е виновна, БСП я търсихте за управление, но това няма как да стане", заяви Георги Свиленски от БСП.

"В къщата на Слави не се говори за сешоар, в къщата на премиера не се говори за конституция, а в къщата на БСП не се говори за управление", допълни Любен Дилов-син от ГЕРБ.

Регионалният министър заяви, че двойният стандарт е сложил прът в колелото на коалицията. И направи разбивка на обществените поръчки цена спрямо качество по министерства.

"Заради лъжи от министър-председателя за всяко ваше твърдение си нося папка с документи. Вие от "Продължаваме промяната" сте висока класа, ние нисшата, като Хитлер и Гьобелс е положението", заяви Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Знаете ли как това правителство може да бъде най-стабилното. Плащаме 3 милиарда на господин Караджов с неговите 40% в скритата стая в МРРБ. Тошко Йорданов забравя за Македония. Борисов звъни и ние казваме добре, няма да ви разследваме", допълни Кирил Петков.

От ДПС настояха за забележка към премиера.

"Когато клетвопрестъпникът и нарушител на конституцията реди лъжи, ми направете забележка. Темата "Магнитски" е любопитна. Господин Пеевски си води делата в Америка. Но да му напомня на лъжеца, че е подписвал документи за Пеевски. Мястото на тази тема е за прокуратурата. Те сами се обвиняват за корупция", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Вие ли ще говорите за нулева толерантност към корупцията корупционери?", попита Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Днес под дъното се оказа, че има двойно дъно", каза още Костадин Костадинов от "Възраждане".

Гласуването по вота може да бъде най-рано 24 часа след края на дебата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световните първенства по биатлон вече няма да важат за Световната купа
Световните първенства по биатлон вече няма да важат за Световната купа
Петков на протеста в подкрепа на правителството: Благодаря ви, че сме заедно!
Петков на протеста в подкрепа на правителството: Благодаря ви, че сме заедно!