НОВИНИ

Ще поевтинеят ли хлябът и брашното след нулевото ДДС

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:42, 30.06.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Търговците не са единни в прогнозата дали нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба ще доведе до по-ниски цени. Някои от тях са скептични, че това ще стане заради липсата на компенсации за цената на тока. Чуват се и отделни оптимистични гласове.

В момента цените на хляба в сравнение с миналата година са с около 80 стотинки или около 80% по-високи. Масовият хляб от 850 гр сега се продава на цени на дребно между 2,30 и 2,40 лв. Миналата година същият хляб се е продавал за около 1,60 лв.

Нашата проверка днес показа, че хлебопроизводителите са раздвоени в преценките си дали и с колко ще паднат цените на хляба. Според някои поевтиняването ще зависи от вида му - дали е от пшеница, от лимец и т.н. Някои видове може да поевтинеят с до 50 стотинки.

Други производители обаче са по-песимистични и смятат, че в най-добрият случай цените на хляба ще задържат сегашните си нива.

Димитър Бакалов от Благоевград произвежда хляб повече от 30 години. За това време не помни за толкова кратки срокове цените на продуктите за производство на хлебните изделия да са се повишавали толкова често. Според него нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното няма да намали съществено цената.

Аз все си мисля, че ще расте нагоре, защото новата пшеница от другата седмица почва жътвата, вече е на 70 стотинки, докато миналата година беше на 0,35 стотинки. Аз не виждам как хлябът ще падне. Вторият въпрос е проблемът, че никой не поставя въпроса за заплатата на работниците, от къде ще вземем да дадем заплати и как ще им дадем заплати, защото инфлацията при тях е много по-голяма и продължава да расте, каза Димитър Бакалов, хлебопроизводител, Благоевград.

Много от хората в София и Благоевград също са на мнение, че въпреки отмяната на ДДС, хлябът ще продължи да поскъпва.

Някои експерти също са скептично настроени за предстоящо поевтиняване на хляба.

Намаляване на ставката на ДДС на хляба едва ли ще повлияе на цената, по-скоро ще облекчи производителите на хляб и ще има някакъв положителен ефект за тях идва ли цената ще тръгне надолу по-скоро ще имаме една стабилна цена за по дълъг период от време, каза Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата.

От Браншовата асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите отказаха коментар, докато не стане ясна рамката, по която ще се калкулира нулевата ставка. От бранша смятат, че е много важно и как ще се отрази отпадането на мерките за подпомагане на бизнеса от първи юли срещу скъпия ток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как земеделски чиновници източиха повече от половин милион лева в Петрич
Как земеделски чиновници източиха повече от половин милион лева в Петрич
Народното събрание прие актуализацията на бюджета
Народното събрание прие актуализацията на бюджета