НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: Цената на билета от 1,60 не се променя

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 30.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Има добра новина за всички стотици хиляди софиянци, които ползват ежедневно градски транспорт – днес при гласуването на актуализацията на бюджета получихме финансова подкрепа от държавния бюджет за градския транспорт. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в „Още от деня“.

„Огромният ръст в цените на горивата и електрическата енергия доведоха до нарастване на сметките на градския транспорт между 200-300%“, каза тя.

Фандъкова даде няколко примера за нарастването на сметките.

„Сметките за електричество на електротранспорта за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година, са нараснали с 230% - 9.3 млн. лв. срещу 2.8 млн. лв. Подобна е ситуацията и с метрото – 9 млн. лв. за първото тримесечие за тази година срещу 2,7 млн. лв. миналата година. При газа е още по-драматично – нарастването е 330%“, съобщи тя.

Фандъкова обясни, че при срещата ѝ с транспортния министър са договорили работна група, която да види всички числа. И експертите от Министерството на транспорта заедно с експертите от Столична община са излезли с ясна позиция, че е необходима субсидия за градския транспорт по регламента на Европейския съюз.

Относно цената на билета Фандъкова е категорична – „Цената на билета от 1,60 не се променя“.

Тя допълни, че се добавя възможност пътникът да се прекачи на друго превозно средство в рамките на 30 минути със същия билет. Ако това се случи в рамките на един час, тогава при две или три превозни средства, ще се пътува при цена 2.20 лв.

„Има предложение цената на билета, ако е купен от шофьора или на каса в метрото, да струва 2 лв. В този случай аз не виждам логика билетът да е толкова. В момента тече обществено обсъждане, като приключи общинският съвет ще вземе решение“, коментира кметът на София.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хасан Адемов, ДПС: Логичният изход от ситуацията са избори
Хасан Адемов, ДПС: Логичният изход от ситуацията са избори
МВнР потвърди за нотата на руския посланик Митрофанова
МВнР потвърди за нотата на руския посланик Митрофанова