НОВИНИ

Депутатите окончателно одобриха отстъпката от 25 стотинки за горивата

Николай Минков
от Николай Минков
17:22, 30.06.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите одобриха на второ четене отстъпката от 25 стотинки на литър за скъпите горива.

Мярката предизвика горещи спорове в пленарната зала. От ГЕРБ обвиниха управляващите, че тя не достига до най- нуждаещите се.

"По това, което предлагате, пенсионерите ще получат 6 лв., работещите - 12 лв. на месец, а богатите, които нямат нужда, ще получат 100 лева. Вашето предложение трябваше да бъде таргетирано", заяви Делян Добрев.

Управляващите имаха други аргументи.

"Тази мярка от 25 стотинки на литър се предвижда само за по-евтини горива, това е начин да се сегментира. Така че тази спекулация трябва да се прекрати", коментира Александра Корчева, "Продължаваме промяната".

Спорове в НС по актуализацията на бюджета

Спорът дали мярката има ресурс за повече от месец предизвика размяна на остри реплики между "Възраждане" и "Продължаваме промяната".

"Начинът, по който е решена тази мярка, с тези 150 милиона, не е ясно кога ще приключи", заяви Искра Михайлова, "Възраждане".

"Много е лесно да кажеш кои мерки са добри и кои не са. Вие нямате никаква представа и не разбирате от икономика и финанси", отговори ѝ Искрен Митев от ПП.

Предложението за 1 млрд. лв. държавна гаранция за теглене на кредит от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" също предизвика скандал. Според ДПС това означава, че от юли ще останем без природен газ.

Спорове и при обсъждането на държавната подкрепа за бизнеса заради високите цени на тока. От ПП предложиха компенсация при цена над 250 лв., но с опция прагът да се увеличава по усмотрение на КЕВР.

"Търсим баланс между конкурентоспособност на нашия бизнес, да не натискаме инфлацията нагоре с високите цени на ток. От друга страна - да не задължаваме държавната енергетика да плаща компенсации", заяви Венко Сабрутев.

От опозицията не се съгласиха КЕВР да повишава прага за компенсация. От ГЕРБ предложиха помощта да се плаща при 150 лв. цена на тока, а ДПС - при 200 лв., а бизнесът да получава 80% от разликата.

"Моето уважение към г-н Сабрутев. Той каза вчера, че не е секретарка да пише текстове, а днес е секретарка и написал дълъг текст. Предложението на ДПС кореспондира с това на ГЕРБ. Всичко друго е интерпретации и опит да се включите в състезанието след финала", коментира Рамадан Аталай.

Левицата предупреди, че фондът за енергийна сигурност, от който опозицията предлага плащане на компенсациите, не е бездънен.

"БСП казваме, че за да не се декапитилизират държавните предприятия. 250 лв. е нормалната цена", каза Драгомир Стойнев.

Ожесточени дебати имаше и за парите на общините, земеделието, както и за заплатите в сектора на сигурността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второкласните пътища ще се таксуват с толтакса от 1 юли
Второкласните пътища ще се таксуват с толтакса от 1 юли
За трети път поругават паметници на Александър Стамболийски в Пазарджишко
За трети път поругават паметници на Александър Стамболийски в Пазарджишко