НОВИНИ

За трети път поругават паметници на Александър Стамболийски в Пазарджишко

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 30.06.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

За трети път в рамките на една година паметта на Александър Стамболийски бе обект на хулигански акт. Поругани бяха паметниците на земеделския водач в Пазарджик и Славовица, които бяха залети с червена боя, а върху тях изрисуван лика на Александър Цанков.

"Честваме неговата рождена дата 1 март и честваме деня, такъв възпоменателен събор в деня на неговото убийство 14 юни на Славовица, на Янини грамади. Това изглежда вбесява такива екстремисти като това, което виждаме. Редовно, системно се осквернява паметникът тука. А те набират скорост, властите не предприемат нищо. Заведохме дело миналата година ", казва Емил Йончев, областен лидер на Обединени земеделци.

Делото обаче е прекратено, защото извършителят не е установен. Две седмици след отбелязването на 99 години от убийството на земеделския водач, се стига до ескалация на вандализма спрямо Стамоблийски, защото сега освен неговият паметник в Пазарджик са осквернени и два монумента в родното му село Славовица.

Гледката на осквернения паметник на Стамболийски възмути пазарджиклии. За посегателството срещу паметниците в Пазарджик и Славовица са сигнализирани съответните полицейски управления в областния град и Септември, откъдето уверяват, че са предприети необходимите мерки за установяване на извършителите на вандалския акт.

Вижте повече в репортажа на Величка Ачева

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите окончателно одобриха отстъпката от 25 стотинки за горивата
Депутатите окончателно одобриха отстъпката от 25 стотинки за горивата
Проклятието на №9 в Челси
Проклятието на №9 в Челси