НОВИНИ

Скопие и Тирана са все по-близо до преговори с ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:12, 30.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Днес е представен последен вариант на решението за започване на преговори със Северна Македония. "Убеден съм, че намерихме компромисно решение", каза френският президент Еманюел Макрон в Мадрид, където предаде ротационното председателство на Евросъюза на премиера на Чехия Петр Фиала.

Макрон посочи, че последните усилия са били насочени към финализирането на споразумението между София и Скопие и решението носи сигурност и предсказуемост за всички.

Високопоставен представител на Еврокомисията каза пред журналисти в Брюксел, че този компромис отговаря на притесненията на двете страни.

"Убеден съм, че намерихме компромисно решение", каза Макрон по време на пресконференцията си и добави, че решението носи сигурност и предсказуемост за всички.

Още на 24 юни българският парламент даде зелена светлина на правителството да одобри рамка за преговори и сега погледите са насочени към Скопие.

В Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа:

Приветствам решението за споразумение на френското председателство, което ще проправи пътя за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония. Решението отговаря на изразените опасения. По-близко от всякога сме до целта: сега е моментът да кажем "да".

Албанският премиер Еди Рама призова Скопие да приеме предложението, което ще позволи на Брюксел да започне преговори и с Тирана.

Последното френско предложение, което е и окончателното, дава на Северна Македония възможност за безусловно присъединяване и проправя пътя за официалното започване на преговорите за членство на двете страни в Европейския съюз! Казвам на македонските и албанските братя в РСМ: Приемете го, написа в Туитър Еди Рама.

Днес посланиците на страните от ЕС са очаквали свикване на заседание, на което да бъдат одобрени преговорните рамки с двете страни, но това не се случи. Развръзка се очаква в следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашков: Решението за руските дипломати не е взето еднолично
Рашков: Решението за руските дипломати не е взето еднолично
Сестри Стоеви отпаднаха от турнир в Малайзия
Сестри Стоеви отпаднаха от турнир в Малайзия