НОВИНИ

Елеонора Митрофанова пред БНТ: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:19, 30.06.2022 (обновена)
24202
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с експулсирането на 70 руски дипломати.

Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова в интервю за "По света и у нас".

Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни.

Посланик Митрофанова е била приета във Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на дипломатите до 12.00 часа утре, 1 юли.

Репортерът на БНТ Тихомир Игнатов разговаря с руския посланик - вижте какво разказа тя:

БНТ: Всички сега се питат - какъв ще бъде отговорът на Русия?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Мисля, че в такъв случай ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия."

БНТ: Като например? Какво значи "реципрочен асиметричен отговор"?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения! Москва ще вземе решението.

Какви са реакциите след новината за изгонването на руските дипломати?

БНТ: Правителството отново хвърли сянка на съмнение за шпионска дейност и работа срещу интересите на страната. Премиерът се позова на доклади на ДАНС относно шпионска дейност.

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Разбирате ли, искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души - защо? Какво означава против интересите на България? Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава...

Нов шпионски скандал по оста България - Русия, страната ни гони двама руски дипломати

БНТ: Прокуратурата води разследвания, че е уличила в шпионаж български генерал и руски дипломат. Новината бе съобщена на 2 март. Преди това главният прокурор Иван Гешев съобщи за шпионска група, сравнена с легендарната "Петорка от Кеймбридж".

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Те не са събрали никакви доказателства. Разбирате ли, ако разглеждаме някакви срещи... с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаването общуваха. Имаме официален представител на разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители, т.е. официалните представители на военното ведомство са изгонени.

Руското посолство: Неприемливо е чиновници, независимо от ранга им, да критикуват посланик

БНТ: Не бяхте ли вие човекът, който премина добрия тон? И има ли друг дипломат, който нарича премиера на една страна "чиновник"?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума. Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни - да се отхвърли всичко руско. Но той е човек без корени , който абсолютно не разбира. Ако беше променил риториката си и не беше говорил така, както говори, мисля че щеше да има много дълъг политически живот.

БНТ: Някои политици искат да бъдете отзована. Мислите ли да се оттеглите в името на компромиса?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Не, не смятам така. Ще бъде някой друг човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени. Всяко посолство води държавна политика.

Да бъде ли обявена Митрофанова за персона нон грата - въпросът предизвика напрежение сред управляващите

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическите реакции след решението за изгонване на 70 руски дипломати
Политическите реакции след решението за изгонване на 70 руски дипломати
Барселона сключи сделка за 207.5 млн. евро
Барселона сключи сделка за 207.5 млн. евро