НОВИНИ

Петков призовава Митрофанова да оттегли връчената нота: Руското посолство може да запази 43-ма свои служители у нас

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 30.06.2022 (обновена)
5806
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
петков руското посолство запази свои служители нас
Слушай новината

От Министерския съвет разпространиха позиция на премиера в оставка Кирил Петков по повод изпратена нота в МВнР от страна на руския посланик Елеонора Митрофанова, с която се иска оттегляне на решението за експулсиране на 70 руски дипломати до 12.00 часа на 1 юли 2022 г.

МВнР потвърди за нотата на руския посланик Митрофанова

Петков настоява нотата да бъде оттеглена и призовава за диалог между двете държави:

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни".

Пред БНТ руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви, че Москва обмисля най-драстичната мярка - скъсване на дипломатическите отношения със София. Във вторник премиерът Петков обяви решението за експулсиране на дипломатите, като заяви, че това са хора, "работили срещу страната ни".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циципас си гарантира сблъсък с Кирьос в Уимбълдън
Циципас си гарантира сблъсък с Кирьос в Уимбълдън
Байдън обърка Швеция с Швейцария, после се пошегува
Байдън обърка Швеция с Швейцария, после се пошегува