НОВИНИ

БСП остава категорична в позицията си за Кирил Петков (Обобщение)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:08, 30.06.2022
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Утре в 17.00 часа президентът ще връчи първия проучвателен мандат на "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Ще предложат ли от "Продължаваме промяната" друг кандидат за премиер, за да продължат преговорите с БСП? Условието на БСП, за да продължи преговорите е кандидатурата на Кирил Петков да бъде оттеглена. Темата ще се обсъжда от ръководството на политическата формация, което се събира тази вечер. След ранната среща в парламента, по инициатива на Кирил Петков, лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че БСП няма да промени позицията си. Вчера БСП се оттеглиха от преговорите заради решението да бъдат изгонени от България 70 руски дипломати. Като единствена своя грешка в този случай Петков отбеляза комуникационното представяне на събитията.

Кирил Петков припомни и пред медиите каква е предисторията на решението за изгонването на руските дипломати.

Март е имало доклади, след това имаме сериозни три доклада от ДАНС, ведомствена работна група на МВнР, след това имаме Съвета по сигурност, всички служби. Това даде чувства на нашите партньори от БСП, че цялата институционална машина е работила по този въпрос не от днес, дълго време. Единствената грешка,която може би допуснах е комуникационното представяне на събитието, то трябваше да се излезе от институциите, които са работили по тази теза, за да не се направи тази грешна опорка, че едва ли не аз еднолично съм направил нещо.

Според Кирил Петков, темата с руските дипломати измества по-важни теми за страната като икономическото състояние и борбата с корупцията, върху които трябва да се насочи вниманието.

Преговорите с БСП продължават ли?

Аз мисля, че диалогът продължава, защото основните цели на държавата и основните рискове са много по-големи, отколкото кои институции колко време и участие са взели в това решение, отговори Кирил Петков.

Без промяна в позицията на БСП: Връщат се на масата за преговори, когато ПП предложи друг кандидат за премиер

Корнелия Нинова обаче ясно показа, че БСП няма да отстъпят от решението си вчера.

Ще се върнем на масата на преговорите, когато ПП предложи друг кандидат за премиер... Господин Петков каза, че днес ще събере своя изпълнителен съвет, ще обсъждат и ще си го решат сами, което е правилно. Не се месим в работата на други партии, просто казваме, че за нас това е неприемлива кандидатура за премиер.

Кирил Петков отказа да отговори на въпросите склонен ли е да оттегли кандидатурата си, както и дали Никола Минчев е алтернативно предложение за премиер. Този въпрос ще реши ръководството на партията, което трябва да заседава днес.

Председателят на парламентарната група също отказа коментар в аванс.

Не сме още стигнали да свикаме структурите и органите, така че на този етап нямам никаква информация за вас, заяви Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

От "Демократична България" смятат, че подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат може да се събере. За тях е важна не толкова фигурата на възможния премиер, колкото формулата на управление.

Дали става дума за ново правителство, което да си постави цел да довърши мандата, 4-годишния или да бъде с по-ограничен хоризонт, по-ограничен дневен ред, който да реши най-спешните проблеми, например в рамките на следващата година. Ние бихме обсъждали и такъв вариант, което би изместило фокуса върху по-експертни фигури, не толкова политически лидери... Ако се фокусираме върху такъв тип формула, това означава да преминем в много по-диалогичен режим, включително с опозицията, каза Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

От "Има такъв народ" потвърдиха, че ако Кирил Петков и Асен Василев не участват в бъдещ проектокабинет, са склонни да седнат на масата за преговори, защото имат много общи цели с "Продължаваме промяната".

Кирил Петков и Асен Василев нямат място в бъдещо правителство и оттам-нататък може да започнат разговори. Как ще завършат не знам. Има много неизчистени неща между нас ,които в такива преговори трябва да бъдат уточнени - конкретика, срокове, начин на работа, начин на комуникация. Всички тези проблеми, които имахме, трябва да бъдат изчистени предварително, за да не стане същото, каза Тошко Йорданов - ПГ на "Има такъв народ".

Утре в 17.00 часа Радев връчва мандата на "Продължаваме промяната"

Президентът Румен Радев смята, че сегашният парламент има възможност да излъчи ново правителство и очаква партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите.

Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени, защото аз вярвам, че потенциала за съставяне на покровителство в рамките на този парламент не е изчерпано. Лично според мен, ако идем изобщо на вариант избори, тук касае вече и времевия график, в който ще бъдат връчвани мандатите. Ако отидем на вариант избори - избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най- голяма избирателна активност и затова аз лично смятам, че като върнем часовника назад два месеца. Може да прецените кога най-рано може да приключи цикъла на връчване на мандатите. Но важно в това отношение е и мнението на партиите, каза Румен Радев.

Според президента е важно да има възможно най-голяма избирателна активност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха момиченцето, изчезнало в Слънчев бряг
Откриха момиченцето, изчезнало в Слънчев бряг
ЦСКА изплати задълженията по загубените дела в КАС
ЦСКА изплати задълженията по загубените дела в КАС