НОВИНИ

Политическите реакции след решението за изгонване на 70 руски дипломати

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:20, 30.06.2022 (обновена)
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за изгонването на 70 руски дипломати. Това обяви държавният глава Румен Радев. Как и от кого е било взето това решение - и днес коментарите по темата бяха разнопосочни.

След като от МВнР потвърдиха, че посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12.00 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства и че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, в парламента беше свикан извънреден председателски съвет, който реши да бъдат поканени премиерът Кирил Петков и външният министър в оставка Теодора Генчовска.

По-рано президентът Румен Радев заяви, че по време на съвета по сигурност към Министерския съвет е имало представител на президентството, но по темата за изгонване на руските дипломати не е взето решение.

"Продължаваме промяната" заявиха, че всички процедури по изгонването на руските дипломати са спазени. От БСП смятат, че решението е еднолично. "Демократична България" не са съгласни. "Има такъв народ заговориха за устни заповеди от премиера към службите".

Петков призовава Митрофанова да оттегли връчената нота: Руското посолство може да запази 43-ма свои служители у нас

Държавният глава Румен Радев обясни стъпка по стъпка как е действало президентството, за да получи информация относно решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати.

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата. На съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, където е участвал представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред, заяви Румен Радев - президент на Република България.

От Президентството изпратили и писмо до МС с въпрос за взетите решения на съвета по сигурността.

Отговорът е - няма решение, гласувано, прието на този съвет. Това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далече от институционалния път за вземане на решения, допълни Румен Радев - президент на Република България.

Президентът подчерта, че Консултативен съвет за национална сигурност, за какъвто настояват от БСП, не може да отмени взето вече решение на правителството.

Да напомня, че органът, който контролира МС е българският парламент. Също така явно се налага да напомня, че дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своите действия, смята Румен Радев - президент на Република България.

Вътрешният министър заяви, че въпросът е обсъждан не само в съвета по сигурността.

Този въпрос е обсъждан и на заседание на МС и доколкото си спомням неведнъж. Решението не е взето еднолично. Ние имаме 15 представителя в Русия, те имат 10 пъти повече, каза Бойко Рашков - министър на вътрешните работи в оставка.

От "Продължаваме промяната" подчертаха, че двамата представители на президента в съвета по сигурност са били запознати с трите доклада, които ДАНС са представили. БСП смятат, че решението е еднолично. "Демократична България" не са съгласни.

Тези органи са спазили всички процедури и са взели едно правилно решение. Това не е еднолично решение. Но когато службата за национална сигурност казва в официални доклади, че има хора, които работят срещу интересите на страната, какво е редно да направи според вас едно правителство и външно министерство - естествено е редно да защити националните интереси - това, за което са избрани, каза Йордан Терзийски - депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

За съжаление нищо в това изслушване не промени нашето усещане и нашето виждане, че това решение е взето в голяма степен еднолично и съгласете се, че мащаба на това решение - това е нещо безпрецедентно. За нас заседание легитимно на МС, на което да е обсъждана тази тема няма и това е факт - доказан, каза Атанас Зафиров - заместник-председател на БСП.

Не може да се каже, че става дума за индивидуално решение, не може да се каже, че става дума за изненадващо решение. Напротив в продължение на месеци е продължил целия процес. Тези намеци за евентуална злоупотреба на премиера - мисля, че правителството си е свършило много добре работа, каза Ивайло Мирчев - депутат от ПГ на "Демократична България".

"Има такъв народ" заговориха за устни заповеди от премиера.

Кирил Петков на тоя съвет е дал устно нареждане на ДАНС да почва да прави списъци в такава голяма бройка, в каквато след това излязоха. В тая бройка от 70 човека тези, които ДАНС са идентифицирали като на разговорен език шпиони или хора, занимаващи се с несвойствена дейност са доста по-малко, каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ".

Елеонора Митрофанова пред БНТ: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

След закритото изслушване на премиера и службите, от опозицията казват, че не получили отговори.

Това изслушване за пореден път показа в какъв хаос е държавността. Изобщо не става ясно кой взема решенията в МС, в съвета по сигурността. Кирил Петков се опитва да се скрие зад служители на Външно министерство, зад някакви доклади, каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Не е ясно как е взето това решение, защо не е обсъдено с колективни орган - МС, дори на закрито заседание, извънредно на МС. И продължава тази липса на диалог между институциите, каза Петър Чобанов - депутат от ПГ на ДПС.

Решението е взето еднолично, но е написано извън България. Решението вчера всъщност показа, че ако има в момента заплаха за българската национална сигурност - това е българското правителство, каза Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

От опозицията изтъкват, че само 40 души са изгонените дипломати и питат - с какъв статут са останалите 30.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест под надслов "България не иска война срещу Русия" в София
Протест под надслов "България не иска война срещу Русия" в София
Елеонора Митрофанова пред БНТ: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България
Елеонора Митрофанова пред БНТ: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България