НОВИНИ

Ще предложи ли ПП отново Кирил Петков за премиер?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:04, 30.06.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Последни часове за преговори в опит за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Тази вечер се събира ръководството на "Продължаваме промяната", за да обсъди възможността за премиер да не бъде номиниран Кирил Петков.

След среща тази сутрин между Петков и Нинова, стана ясно, че БСП не отстъпва от позицията си - да седне на масата за преговори само при различна от неговата кандидатура за министър председател. Според Петков, диалогът е възстановен.

Утре в 17.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандата на "Продължаваме промяната" за втори път в рамките на този парламент. Напрежението в коалицията обаче още стои заради скандала в последните дни със 70-те руски дипломати.

БСП спират преговорите с ПП за кабинет, призовават Радев да свика КСНС заради руските дипломати

Това, което не е ясно, е какво ще реши първата политическа сила, която днес трябва да се събере, след като от БСП им поставиха ултиматум именно заради руските дипломати.

Мястото и часа на срещата не бяха оповестени пред медиите. До вчера от "Продължаваме промяната" продължаваха да твърдят, че техният премиер отново ще е Кирил Петков. Все по-спрягано обаче е името на бившия председател на парламента Никола Минчев. Дали от ПП са склонни да го предложат за премиер, за да съберат подкрепа за правителство с първия мандат, ще стане ясно най-късно утре в 17.00 часа.

Те трябва да отидат при президента с кандидата си за министър-председател, за да получат мандата. Ако не успеят да съставят правителство, мандатът отива при ГЕРБ, които вече заявиха, че ще го върнат. След това Румен Радев ще го връчи на трета политическа сила, по негов избор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа присъда на Европейската прокуратура у нас: Винар от Пловдив получи една година затвор
Първа присъда на Европейската прокуратура у нас: Винар от Пловдив получи една година затвор
Дори борбената игра на Керкхове не прекъсна победната серия на Швьонтек
Дори борбената игра на Керкхове не прекъсна победната серия на Швьонтек